Geschifte missie zonder vangnet

Young Adult

Regie: Jason Reitman. Met: Charlize Theron, Patton Oswalt, Patrick Wilson. ****

Mavis Gary (Charlize Theron) is 37 jaar, zojuist gescheiden en ghostwriter van impopulaire tienerlectuur. Een vrouw die haar groeiende paniek smoort in alcohol. Als Mavis een babykaartje krijgt van haar jeugdliefde Buddy Slade, besluit ze naar haar geboortedorp terug te keren om hem te ‘redden’ van zijn gezapige burgerbestaan. Een geschifte en uiteindelijk zielige jacht.

Mavis’ waanzin is eigenlijk deerniswekkend. Dat Young Adult toch zo grappig is, is een verdienste van Charlize Theron. Haar Mavis is bot en obstinaat, maar vooral beeldschoon. Zoals zij sneert, katten uitdeelt en sarcastisch met de ogen rolt (‘sure, totally!’); je kunt niet wachten tot die onvermijdelijke koude douche. Om dan toch een steek van medelijden te voelen als ze wegzinkt in onversneden melodrama.

Jason Reitman is er de regisseur niet naar om daarna een vangnet voor Mavis uit te spreiden en van haar pijnlijke zelfinzicht een life changing experience te maken, zoals Hollywoodlogica eist – volgens die logica is geluk immers een keuze. Maar in Reitmans wrange universum is het meestal gewoon te laat. Wat heeft het voor zin Mavis een spiegel voor te houden? Ze kijkt haar hele leven al naar haar spiegelbeeld, zonder ooit zichzelf te zien.