Frankrijk verrast Duitsers, Rusland verslaat Denen

Duitsland heeft een oefeninterland in Bremen verrassend verloren van Frankrijk. De drievoudig Europese kampioen (1972, 1980 en 1996) leed een 2-1 nederlaag tegen de tweevoudig Europees kampioen (1984 en 2000).

Duitsland, dat in november veel indruk had gemaakt met een 3-0 thuiszege op Oranje, stelde tegen de verjongde Franse ploeg teleur. Olivier Giroud en Florent Malouda waren de doelpuntenmakers in het fraai verbouwde stadion van Werder. De tot Duitser genaturaliseerde Braziliaan Cacau van VfB Stuttgart maakte in blessuretijd de enige tegentreffer voor Duitsland.

De snel counterende Fransen begonnen sterk aan het oefenduel. Nadat Yohan Cabaye uit een hoekschop dichtbij de openingstreffer was geweest, opende ploeggenoot Giroud van Montpellier de score. De topscorer van de Franse clubcompetitie werd aangespeeld door Mathieu Debuchy van Lille. Halverwege de tweede helft nam Frankrijk een 2-0 voorsprong. Malouda van Chelsea kreeg de bal toevallig voor zijn voeten en schoot raak. De ploeg van bondscoach en oud-wereldkampioen Laurent Blanc hield stand, ondanks de de late tegentreffer van Cacau.

In Kopenhagen leed Denemarken, EK-tegenstander van Oranje en Duitsland, een 2-0 thuisnederlaag tegen Rusland. Voor de ploeg van bondscoach Dick Advocaat scoorden de Zenit-spelers Roman Shirokov en Andrei Arshavin. De laatste werd deze week verhuurd door Arsenal aan de club uit Sint Petersburg, waar Advocaat eerder werkte.

Bij de Denen speelden Ajacied Christian Eriksen en AZ-verdediger Simon Poulsen. De laatste ging bij de eerste treffer opzichtig in de fout. Na rust kwamen NEC’er Lasse Schöne en Mads Junker van Roda JC in het veld bij de Denen – zonder resultaat.

Portugal, ook tegenstander van Nederland op het EK, speelde in Polen met 0-0 gelijk bij het organiserende land. Het tweede gastland, Oekraïne, versloeg Israël met 3-2.

John Guidetti debuteerde als invaller bij Kroatië-Zweden (1-3). De Feyenoorder kwam na rust in het veld en zag ploeggenoot Sebastian Larsson twee keer scoren. Bij rust stond het 1-1 door een eigen goal van de Zweed Jonas Olsson en een treffer van landgenoot Zlatan Ibrahimovic.

Regerend Europees kampioen Spanje versloeg Venezuela met 5-0. Roberto Soldado maakte in de tweede helft een zuivere hattrick maar miste een strafschop. Hij speelt volgende week met Valencia in de Europa League tegen PSV. Lionel Messi maakte alle treffers voor zijn land bij Zwitserland-Argentinië (1-3).

Team USA behaalde in Genua een verrassende 1-0 uitzege op Italië. Clint Dempsey van Fulham maakte de winnende treffer na voorbereidend werk van AZ-speler Jozy Altidore.