EU-leiders gunnen Van Rompuy tweede termijn als voorzitter

Herman van Rompuy vandaag bij zijn aankomst voor de top in Brussel. Foto AFP / John Thys

De leiders van de EU hebben Herman van Rompuys wens ingewilligd en hem aangewezen voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Raad. Het is voor het eerst dat de regeringsleiders van de 27 lidstaten een voorzitterschap verlengen.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy It is with pleasure that I accept a 2nd mandate. A privilege to serve Europe in such decisive times; also a big responsibility.

De voormalig premier van België werd vanavond op de Europese top in Brussel herkozen. De 64-jarige Van Rompuy zal nu tot en met 2014 aan het roer blijven van de raad die belast is met het beleidsmatig ontwikkelen van de Europese Unie. De Belg geniet krediet dat hij opbouwde met het managen van de eurocrisis, die zich kort na zijn aantreden in 2009 aandiende.

“Hij is hartelijk, houdt van een glas bier en weet, ondanks zijn houterige motoriek, mensen op hun gemak te stellen. Hij motiveert medewerkers als geen ander – iedereen in Brussel wil voor hem werken. Maar hij is ook sluw, en hard genoeg om tegenstanders op afstand uit te schakelen. (…) Hij was het die een uitweg vond voor de onmogelijke Finse eis dat Griekenland contant onderpand moest geven voor Finse leningen. (…) Van Rompuy filtert, ordent, masseert. Alles op afstand. Daarbij is hij inhoudelijk, als voormalig Begrotingsminister, een van de weinigen die weet waar hij het over heeft. Betrokkenen zeggen dat zijn rol in de crisisbestrijding cruciaal is.” - NRC-correspondent in Brussel Caroline de Gruyter.

Van Rompuy werd vanavond eveneens benoemd tot eerste vaste voorzitter van de toppen van de eurozone waarin de 17 EU-lidstaten met de euro verenigd zijn. Hiermee is zijn wens hiertoe in vervulling gegaan.