Espresso met Jan Kees de Jager

RTL Nieuws heeft alle onkosten van de ministers en staatssecretarissen opgevraagd. Ze staan sinds gisteren online. ‘Ik sta op de derde plek,’ zegt minister van Financiën Jan Kees de Jager trots. ‘Net onder Uri Rosenthal en Ben Knapen.’

Foto WFA/Bart Maat

Burger King

RTL Nieuws heeft alle onkosten van de ministers en staatssecretarissen opgevraagd. Ze staan sinds gisteren online. ‘Ik sta op de derde plek,’ zegt minister van Financiën Jan Kees de Jager trots. ‘Net onder Uri Rosenthal en Ben Knapen.’ Welke onkosten heeft hij allemaal gedeclareerd? ‘Voornamelijk bonnetjes van de Burger King,’ zegt De Jager. ‘Ik vind het niet nodig om heel duur te eten op kosten van de belastingbetaler.’ Klopt het dat hij ook een voorliefde heeft voor Chinese en Indische restaurants? ‘Ik heb een tijdje gesonjabakkert,’ bekent De Jager. ‘Maar ik werd ongelofelijk licht in mijn hoofd van die eierkoeken.’ Hij neemt peinzend een slokje espresso. ‘Nederland had helemaal niet in een recessie hoeven komen.’

Staatssecretaris Henk Bleker declareert 17.000 euro per jaar voor zijn pied-à-terre in Den Haag. ‘Maar hij heeft ook de kosten van de inrichting teruggevraagd,’ zegt Jan Kees de Jager. ‘Ruim 3.000 euro aan IKEA-meubelen!’ Wat vindt hij ervan dat Bleker ook in dure hotels in Amsterdam overnacht? De Jager haalt zijn schouders op en zegt dan: ‘Wist je dat Bleker geen Zweedse gehaktballetjes heeft gegeten?’ De minister van Financiën schudt zijn hoofd. ‘Dat vind ik nou vreemd declaratiegedrag.’