Egypte haalt angel uit conflict met VS

De Egyptische autoriteiten hebben gisteren de angel uit een conflict met de Verenigde Staten gehaald door het uitreisverbod voor zeven aangeklaagde Amerikaanse activisten op te heffen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, noemde het nieuws „bemoedigend”.

De Amerikanen zijn onder 43 medewerkers van mensenrechten- en democratiseringsorganisaties die worden beschuldigd met illegale buitenlandse fondsen onrust te zaaien in Egypte. Hun zogeheten non-goevernementele organisaties worden onder andere door de Amerikaanse Democratische partij en de Republikeinse partij gesteund.

Een van hun advocaten, Tharwat Abdel-Shaheed, zei wel dat de zeven, onder wie een zoon van de Amerikaanse minister van Transport, ieder 2 miljoen pond (250.000 euro) borg moeten betalen. Daarnaast hebben ze een belofte moeten tekenen om de volgende zitting van hun proces bij te wonen.

„Het uitreisverbod is op humanitaire gronden opgeheven, maar de borg is veel te hoog”, zei hij. De beschuldigingen tegen de Amerikanen zijn (nog) niet ingetrokken.

De Amerikaanse regering en het Congres hebben gewaarschuwd dat de zaak de meer dan een miljard euro aan jaarlijkse hulp in gevaar bracht. Het bondgenootschap met Egypte was altijd de hoeksteen waarop het Amerikanase Midden-Oostenbeleid steunde. Maar na de val van president Hosni Mubarak, nu ruim een jaar geleden, zijn de onderlinge betrekkingen onder spanning komen te staan.

Ondanks de Amerikaanse waarschuwingen zetten de Egyptische autoriteiten tot dusverre de zaak door. Maar in een eerste aanwijziging dat ze onder de zware Amerikaanse druk althans ten dele op hun schreden keerden werd het proces vorige maand tot april verdaagd. Eerder deze week stapten plotseling de drie rechters die de zaak behandelden op omdat ze zich naar ze zeiden „ongemakkelijk” voelden. Ze legden dat niet verder uit.

Volgens bronnen op de luchthaven is een Amerikaans militair vliegtuig gearriveerd om de zeven Amerikanen mee te nemen, maar het is niet duidelijk of ze inmiddels ook zijn vertrokken.

In totaal worden zestien Amerikanen vervolgd, maar de negen anderen hadden geen uitreisverbod. (Reuters, AP, AFP)