Effectieve dansvloerkraker

Effectieve dansvloerkraker

hiphop Tyga: Careless World: Rise Of The Last King

De 22-jarige rapper Tyga komt uit Compton, de plek die vooral beroemd werd als bakermat van gangsta-rappioniers N.W.A. Maar noch de oude, noch de nieuwere westkustrap klinkt terug in zijn stijl. Tyga is voor alles een rapper van Young Money, het succesvolste Amerikaanse raplabel van de afgelopen jaren. En het is het geluid van Young Money dat zijn gepolijste hits domineert.

Het spannendst zijn Tyga’s minimalistische clubhits die geïnspireerd zijn door oldschoolhiphop en de energieke bounce uit het zuiden van de VS. Zoals het repetitieve en vrijwel louter door een diep basgeluid aangedreven stripclublied Rack City en het vergelijkbaar rauwe en simplistische Faded met labelbaas Lil Wayne. Het zijn effectieve dansvloerkrakers, met herhaalde refreinen en stuiterende beats, waaraan de tekstueel zeer vlakke en vuilbekkende Tyga zelf nauwelijks iets hoeft toe te voegen.

Kosten noch moeite zijn gespaard voor dit album propvol prominente gastoptredens, vaak sterke producties en slimme formules. Maar de gezichtloze hoofdrolspeler toont zichzelf nog volop zoekende.