Een blik op de vrijheid

A fisherman waits to offload fish from his boat during early morning trading at the central fish market on the port of Myanmar's biggest city Yangon on February 29, 2012. AFP PHOTO AFP

Een Birmaanse visser wachtte gisteren in de vroege ochtend tot hij de vangst van zijn boot kan lossen. Die zal straks worden verhandeld op de vismarkt in de haven van de grootste stad van Birma, Rangoon.

De mooie foto is extra bijzonder, zegt beeldredacteur Linda Braber, omdat de laatste weken steeds meer foto’s uit Birma de rest van de wereld bereiken. „Misschien komt dat doordat Suu Kyi nu zo actief is, of doordat het makkelijker is om het land binnen te komen.” Aung San Suu Kyi, de leider van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), kwam in oktober 2010 vrij na twintig jaar huisarrest.

Vorige week honoreerde de Birmaanse regering een klacht van de NLD van Suu Kyi. De NLD had er onder meer tegen geprotesteerd dat ze geen bijeenkomsten mocht organiseren in stadions, ook al willen tienduizenden aanwezig zijn bij optredens van Suu Kyi en anderen. Ook hebben de autoriteiten laten weten dat ze overwegen waarnemers uit Zuidoost-Aziatische landen toe te laten voor de tussentijdse verkiezingen voor 48 zetels in het parlement, die op 1 april moeten plaatshebben. Bij de vorige verkiezingen, in 2010, waren buitenlandse waarnemers niet welkom.

Het zijn recente voorbeelden van de toenemende burger- en politieke rechten in Birma, sinds de nieuwe grondwet op 31 januari 2011 een formeel einde maakte aan het jarenlange militaire bestuur.