ECB leent aan de banken weer een enorm bedrag

800 Europese banken krijgen een recordbedrag aan leningen van de ECB.

Amsterdam. De Europese Centrale Bank (ECB) geeft Europese banken voor 530 miljard euro aan driejarige leningen, tegen een rente van 1 procent. Dit maakte de ECB gisteren bekend. Het is de tweede keer dat de ECB de sector op deze schaal steunt. De eerste keer, in december 2011, namen 539 banken 489 miljard euro van dit soort krediet op. De operatie is in gang gezet om de vastgelopen bankenmarkt vlot te trekken.

Vooral Zuid-Europese banken gebruiken het geld echter om in de staatsschuld van de eigen overheid te beleggen. Door die aankopen zijn de koersen van met name Spaanse en Italiaanse staatsobligaties sinds december fors gestegen. De rente op de staatslening die omlaag gaat als de waarde van het schuldpapier stijgt, is daardoor flink gedaald. Daardoor hoeven die landen minder rente uit te keren op de obligaties die ze hebben uitgegeven. In die zin heeft de enorme lening aan de banksector de angel voorlopig uit de Europese schuldencrisis gehaald.

Analisten van ING verwachten dat banken uit Italië en Spanje ook dit keer gebruik zullen maken van de faciliteit. De lening valt volgens hen gunstig uit. Een grotere faciliteit had het wantrouwen in de banksector aangewakkerd, omdat banken kennelijk meer geld nodig hebben dan verwacht. Een lager bedrag zou twijfel hebben doen rijzen over de bereidheid van banken om de aankopen van staatsschuld voort te zetten.