Duitse ex-president Wulff krijgt 2 ton per jaar tot zijn dood

Christian Wulff krijgt tot aan zijn dood elk jaar bijna 200.000 euro uitgekeerd van de Duitse staat. Dat heeft het secretariaat van de bondspresident gisteren bekendgemaakt. Ook heeft Wulff recht op een kantoor, een dienstauto en beveiligingspersoneel. De Duitse ex-president legde anderhalve week geleden zijn functie neer, omdat hij in opspraak was geraakt door beschuldigingen van corruptie. Wulff heeft volgens het secretariaat recht op de vergoeding, omdat hij om politieke redenen heeft moeten aftreden.

In de Duitse media woedt sinds zijn vertrek een discussie over deze vraag. Er zijn staatsrechtgeleerden die menen dat Wulff geen recht heeft op het geld. Eind vorig jaar ontstond ophef toen bekend werd dat Wulff in het verleden een lening van 500.000 euro zou hebben aangenomen van een bevriende zakenman. Hij zou hierover het parlement van Nedersaksen hebben misleid.

Wulff trad af na een ambtsperiode van nog geen twee jaar. Die korte periode waarin hij het (grotendeels ceremoniële) ambt bekleedde, lijkt hem nu geen windeieren te leggen. Weliswaar moet de Bondsdag nog instemmen met de vergoeding, maar dat lijkt een formaliteit. Reuters