Directeur Vestia kreeg 3,5 miljoen euro mee bij vertrek

Nieuwbouw van Vestia in Den Haag bij het Hof van Scheveningen. Foto NRC / Bas Czerwinski

De oud-directeur van de noodlijdende woningcorporatie Vestia, Erik Staal, heeft bij zijn vertrek een bedrag van ruim 3,5 miljoen euro meegekregen. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord op Kamervragen dat minister Spies van Binnenlandse Zaken vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.

Volgens de raad van commissarissen is er geen vertrekregeling met een bonus getroffen. Op die regeling in zijn arbeidscontract kon Staal (60) door “de wijze van vertrek” geen aanspraak maken, aldus minister Spies. Het bedrag van 3.528.000 euro is al eerder in depot gereserveerd voor “de afkoop van diverse eerdere aanspraken en ter dekking van het oorspronkelijke recht van de bestuurder op een eindloonregeling”. Meer informatie geeft de raad van commissarissen niet omdat de arbeidsvoorwaarden van Staal vertrouwelijk zijn.

Staal verdiende al jaren meest van alle woningcorporatiedirecteuren

Met een jaarsalaris dat was uitgegroeid tot een half miljoen euro, inclusief 116.000 euro pensioengeld, verdiende Staal al jaren het meest van alle woningcorporatiedirecteuren in Nederland. Minister Spies noemt zijn salaris en zijn eindloonregeling “ongepast voor een woningcorporatie, ook gelet op de timing.”

Namens Vestia zegt woordvoerder Ronald Florisson dat het gaat om een “heel hoog bedrag”:

“Vestia neemt dit bedrag mee in het forensisch onderzoek naar de wijze waarop het pensioen tot stand is gekomen. Als er sprake is van onregelmatigheden, zal er actie worden ondernomen.”

Volgens de woordvoerder heeft Staal niet aangeboden om het bedrag te verlagen gezien de nood bij Vestia.

Minister: Vestia moet zelf schade verhalen

Het is aan Vestia zelf om eventuele schade aan de volkshuisvesting via “civielrechtelijke dan wel via strafrechtelijke weg” te verhalen, benadrukt minister Spies. “Een dergelijk traject kan eventueel gepaard gaan met het beslag leggen op eigendommen.”

Staal trad op 1 februari jongstleden plotseling terug “in het belang van Vestia”. Twee dagen eerder waren de eerste mediaberichten verschenen over het miljardentekort bij de woningcorporatie.

Vestia is in nood geraakt door op grote schaal risicovolle, financiële producten af te nemen. Onder Staal verdubbelde het aantal rentecontracten met onderpandverplichting aan banken in 2010 tot een totale som van tien miljard euro. Omdat de rente daalde, heeft Vestia sinds september vorig jaar zeker 1,6 miljard euro tijdelijk moeten bijstorten.

PVV wil beslag leggen op nieuwe villa Staal op Bonaire

De PVV vroeg minister Spies naar Staals vertrekregeling naar aanleiding van een artikel in Elsevier over een villa die Staal in 2010 kocht op Bonaire (vraagprijs: 1,7 miljoen dollar). De PVV zegt beslag te willen leggen op de nieuwe villa die Staal op het betreffende perceel laat bouwen.

Staal is bij Vestia direct opgevolgd door interim-bestuurders Gerard Erents en Jacques Thielen. In de raad van commissarissen zijn Henk Raué en Heino Teschmacher nieuw aangesteld, zo maakte Vestia vandaag bekend. Commissarissen Nico Dijkhuizen en Siwart Kolthek zijn teruggetreden.