De Jager: cijfers vallen ‘echt’ tegen - EU: Den Haag moet zich houden aan regels

Minister De Jager vindt de cijfers 'echt tegenvallen'. Foto AP / Bas Czerwinski
Minister De Jager vindt de cijfers 'echt tegenvallen'. Foto AP / Bas Czerwinski Minister De Jager vindt de cijfers 'echt tegenvallen'. Foto AP / Bas Czerwinski

De cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de economie vallen ‘echt tegen’. “We dreigen achterop te raken bij het gezond maken van de overheidsfinanciën”, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in een reactie op de cijfers. Het begrotingstekort loopt volgens het CPB op tot 4,5 procent.

Net als premier Mark Rutte (VVD) vindt De Jager dat de realiteit onder ogen moet worden gezien.

“De economische prognoses vallen iets mee, maar uit de voorspellingen blijkt ook dat het begrotingstekort fors hoger uitvalt.”

Het Financieele Dagblad sprak De Jager vanmiddag in Brussel kort voor een overleg over de situatie in Griekenland. Volgens de krant ziet de minister ruimte voor Nederland om niet volgend jaar al een begrotingstekort van 3 procent te halen. Volgens hem schrijven de Europese begrotingsregels niet voor dat het tekort volgend jaar al onder de norm van 3 procent moet uitkomen.

Rutte: cijfers zijn stevig

Rutte noemde de cijfers over de economie ‘stevig’. Een lichtpuntje is volgens hem dat de groei in 2013 aantrekt. “Dat lijkt weer iets positiever dan we dachten”, zei hij in Brussel voor de camera van de NOS.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) komt niet met een aparte reactie. “De premier heeft al namens het kabinet gereageerd”, zegt zijn woordvoerder tegen persbureau Novum.

EU: Nederland moet zich houden aan Europese 3 procent norm

De coalitiepartners speculeren al op het loslaten van de Europese norm van een maximaal begrotingstekort van 3,0 procent. Maar de Europese Commissie vertrouwt erop dat Nederland zich houdt aan de gemaakte afspraken. Den Haag heeft er zelf altijd op gehamerd dat alle eurolanden zich strikt aan de begrotingsregels houden, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie tegenover de Brusselse nieuwssite EUobserver. Eerder deze maand kwam Europees Commissaris Olli Rehn nog in Den Haag uitleggen dat het echt 3 procent blijft. En dus niet 3,3 procent.

Kan het kabinet de eisen ‘van Europa’ eventueel naast zich neerleggen? De Europese Commissie zou rekening kunnen houden met verzachtende omstandigheden wanneer een land een structureel plan heeft om het begrotingstekort op termijn terug te brengen tot de vereiste 3 procent of lager. Als Brussel vertrouwen heeft in een dergelijk plan om begrotingsevenwicht te bereiken, kan besloten worden de strafmaatregelen uit te stellen. Maar daar kan het kabinet-Rutte geen voorschot op nemen.

Lees meer reacties uit politiek Den Haag en het veld.