CAS: renner Kolobnev gebruikte geen dope

Het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne heeft Alexandr Kolobnev gisteren vrijgesproken van dopegebruik in de Tour de France van vorig jaar.

Volgens het CAS was zijn positieve test in de vijfde etappe van de Franse ronde te verklaren door ‘medische redenen die niets met sportprestaties te maken hebben’. De Russische wielrenner wordt al vijftien jaar behandeld voor chronische vaatziekten.

Bij Kolobnev werden sporen gevonden van hydrochloorthiazide (HCT), een vochtafdrijvend middel dat dopegebruik kan maskeren. Van de Russische wielerbond kreeg hij slechts een waarschuwing en een boete. De internationale wielerunie UCI ging daar niet mee akkoord en stapte naar het CAS, dat hem nu dus heeft vrijgesproken.

De vrijspraak door het sporttribunaal betekent eindelijk weer eens goed nieuws voor Kolobnev, die begin december ook nog in verband werd gebracht met omkoping. Volgens het Zwitserse magazine l’Illustré zou hij de Kazak Alexandre Vinokourov in april 2010 met opzet hebben laten winnen in de Belgische voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik – in ruil voor honderdduizend euro.

Een aantal weken later kreeg Kolobnev bij de ploeg Katoesja, waarbij hij twee seizoenen onder contract stond, geen verlenging van de verbintenis.