Brief: Cabaretier Rutger Castricum geeft les in journalistiek

De discussie over PowNed-verslaggever Rutger Castricum sluit precies aan bij wat ik ervaar tijdens de introductiecursus journalistiek die ik verzorg aan de Hogeschool Utrecht. Steevast begin ik de eerste les met het tv-fragment waarin Castricum toenmalig minister Ella Vogelaar (PvdA) interviewde. De reacties zijn vaak verontwaardigd. Castricum is „onfatsoenlijk”, „sensatiebelust” of hij gaat „te ver”, maar ook Vogelaar krijgt ervan langs: „onhandig”, „ze had nooit zo moeten reageren”, „ze had hem juist moeten aanpakken”. Is hier een journalist aan het werk? We maken een lijstje kenmerken – kritisch, brutaal, vasthoudend, afstandelijk, wantrouwend, doelgroepbewust... basiskleuren uit het palet van journalistieke vaardigheden. Je kunt vinden dat hij ze te fel aanzet. Mijn stijl is het ook niet, maar voor journalisten in spe is Castricums cabareteske uitvergroting van het journalistieke metier een leerzame kennismaking. Zijn werkwijze zegt alles over grenzen die je als journalist vaak niet, maar vaak ook gewoon wel, over moet durven gaan.

Pelle Matla

Freelancejournalist en docent aan het Centrum voor Communicatie en Journalistiek in Utrecht