Bokser Chisora geschorst na klappen buiten de ring

De Brit kon zich in januari niet beheersen op een persconferentie.

Londen. De Britse bokser Dereck Chisora is voor onbepaalde tijd geschorst door wereldboksbond WBC. De zwaargewicht dankt de straf aan „een van de zwaarste vergrijpen ooit door een profbokser”, aldus de WBC.

Chisora ging eind januari na zijn verloren titelgevecht in München met de Oekraïense wereldkampioen Vitali Klitsjko buiten de ring op de vuist met ex-prof en landgenoot David Haye. Tijdens een persconferentie voor het titelgevecht had Chisora al een klap uitgedeeld aan Klitsjko.

Chisora wordt uit de WBC-ranglijst geschrapt en mag niet meer in actie komen bij titelgevechten. Hij kan wel bij de andere boksbonden WBA en IBF wedstrijden boksen. Hij krijgt ook een boete, maar de hoogte daarvan moet nog worden bepaald.

„Ik heb mijn familie, mijn team en – het ergste van alles – mijn familie in de steek gelaten”, zei Chisora vorige week in een verklaring. „Ik erken dat mijn acties totaal onprofessioneel waren, met of zonder provocatie. Ik schaam me diep voor mijn acties.”

Chisora, die geboren is in Zimbabwe, moet van de WBC naar een cursus woedebeheersing. Pas daarna wordt zijn schorsing heroverwogen. De Britse bond heeft een eigen onderzoek naar het incident lopen.

De dag na de aanvaring werd Chisora samen met zijn coach Don Charles op het vliegveld van München aangehouden door de politie en meegenomen voor verhoor. Nog dezelfde avond werden ze alweer vrijgelaten. AP