beeldende kunst

Sun Shining on the Southern Mountains van Willumsen op de tentoonstelling Dreams of Nature

Dreams of Nature

Onder de titel Dreams of Nature. Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky geeft het Van Goghmuseum een overzicht van de symbolistische landschapsschilderkunst. Hoewel in het symbolisme de mensen en hun gevoelens voorop staan, was juist het landschap voor de symbolisten ‘een ideaal onderwerp’, zo beweren de samenstellers van Dreams of Nature in hun catalogus. Want juist landschappen kunnen ‘een stemming, een emotie of een diepzinnige gedachte oproepen’. Het begrip symbolistische landschapsschilderkunst wordt in Dreams of Nature wel erg ver opgerekt. Met bijvoorbeeld Hooibergen van Claude Monet (1891) en Visioen van de preek van Paul Gauguin. Dat de tentoonstellingsmakers het symbolisme zo breed opvatten heeft de definitie van het begrip misschien geen goed gedaan, maar de tentoonstelling wel, die is verrassend. T/m 17 jun. Van Goghmuseum, Amsterdam. www.vangoghmuseum.nl

Istanbul Modern

In het kader van 400 jaar handelsrelaties tussen Nederland en Turkije, wisselen Museum Boijmans Van Beuningen en Istanbul Museum voor Moderne Kunst dit voorjaar een selectie van hun collectie uit. In Istanbul is daarom sinds 16 februari de tentoonstelling La La La Human Steps te zien. En 10 maart opent in Rotterdam de tentoonstelling Istanbul Modern met werk van bekende Turkse kunstenaars zoals Eviner, Taner Ceylan en de Turks-Armeense kunstenaar Sarkis.

10 mrt t/m 3 jun. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. www.boijmans.nl

Pieter Hugo

Met de tentoonstelling This Must Be The Place - Selected Works 2003-2011 toont het Fotomuseum Den Haag het werk van de ZuidAfrikaanse fotograaf Pieter Hugo. Behalve veel onbekende foto’s, zijn er selecties te zien van zijn beroemdste series: The Hyena & Other Men, het bizarre Nollywood en het schrijnende Permanent Error. Hugo’s portretten vertellen persoonlijke verhalen over mensen die aan de rand van de samenleving verkeren in zuidelijk Afrika. De verschillen tussen het Westen en Afrika, rijk en arm, blank en zwart worden pijnlijk duidelijk in Hugo’s composities.

3 mrt t/m 20 mei. Fotomuseum Den Haag. www.fotomuseumdenhaag.nl

Ai Weiwei

China’s beroemdste kunstenaar, architect, vormgever en bovenal luis in de pels van de Communistische Partij van China heeft een tentoonstelling in het Tilburgse De Pont. De tentoonstelling omvat alle grote sculpturen uit de periode 2003-2011, waaronder de Sunflower Seeds. Daarnaast worden ook films en video’s van Ai getoond. Graag zou hij op 2 maart in Tilburg bij de opening zijn geweest, maar hij heeft nog tot 21 juni huisarrest. Na 81 dagen in de gevangenis lieten de Chinese autoriteiten hem vorig jaar zomer ‘vrij’. Hij slijt zijn dagen nu in een ommuurd huis terwijl de politie hem voortdurend in de gaten houdt. In de kunst van Ai Weiwei gaat het nooit alleen om zijn objecten, maar om de politieke context. Ai: „Ik ben nooit een kunst-om-de-kunst-kunstenaar geweest, esthetische waarden op zich zijn onbelangrijk. Het gaat om moed, hoop en verandering.”

Ai Weiwei. 3 maart tot en met 24 juni in De Pont, Tilburg.

De vrouwelijke blik

De tentoonstelling Haarscherp. De vrouwelijke blik in de fotografie is een project van fotograaf en fotoverzamelaar Arjan de Nooy. Directe aanleiding voor dit onderzoek naar de vrouwelijke blik in de fotografie was de vondst van een verloren gewaand feministisch fototijdschrift Haarscherp uit 1977. 3 mrt t/m 15 apr, Gemak, Den haag. www.gemak.org