Beangstigend klankbeeld

Beangstigend klankbeeld

hedendaags Bang on a can: Big Beautiful Dark and Scary

Het begon 25 jaar geleden heel romantisch in een café in New York, waar drie jonge componisten besloten de krachten te bundelen. De Amerikaanse nieuwste muziek was te versnipperd geraakt, vonden Michael Gordon, David Lang en Julia Wolfe. In een poging om de experimentele minimalisten, symfonieschrijvers, rockers en jazzmusici onder één dak te krijgen werd Bang on a Can opgericht, met muziekmarathons en een jaarlijks festival. Een zeskoppige band All-Stars volgde. Het nieuwste album Big Beautiful Dark and Scary is genoemd naar een gelijknamige compositie van Wolfe, een beangstigend klankbeeld vol gierende instrumenten. Het is meteen het meest confronterende deel van de dubbel-cd, waarop ook Louis Andriessens mild melancholische Life en jazzy etudes van Conlon Nancarrow zijn te horen. Maar hoe aanstekelijk de ritmische processen ook zijn, de postminimalistische composities hebben soms toch iets inwisselbaars. Een bijwerking van de geslaagde missie een breed nieuw genre te creëren.

Bang on a Can: 17/3 Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam