Aangeklaagde buitenlandse ngo-medewerkers verlaten Egypte

Medewerkers van het National Democratic Institute eind december nadat hun kantoor door de Egyptische politie was binnengevallen. Foto AP / Mohammed Asad

Zeven Amerikaanse en acht andere buitenlandse medewerkers van ngo’s die in Egypte waren aangeklaagd hebben het land vanavond kunnen verlaten. De aanklachten hebben geleid tussen een ernstige crisis in de relatie tussen de VS en Egypte.

De Egyptische autoriteiten maakten vanavond bekend dat een vliegtuig met de Amerikanen en overige buitenlanders om zeven uur lokale tijd vertrok vanaf de luchthaven van Kairo en op weg ging naar Cyprus. Gisteravond werd het reisverbod voor de Amerikanen opgeheven, nadat de Verenigde Staten volgens Egypte bijna 5 miljoen dollar voor hun vrijlating op borgtocht hadden betaald. Dat bedrag is inclusief het vrijkopen van negen andere Amerikanen die Egypte al eerder hadden verlaten.

De aanklachten tegen de Amerikaanse ngo-medewerkers, die in Egypte werkzaam zijn voor organisaties die strijden voor democratisering en het naleven van de mensenrechten, hebben de laatste maanden tot grote spanningen tussen de VS en Egypte geleid. Amerikaanse regeringsfunctionarissen hadden al gedreigd de 1,5 miljard militaire hulp die Kairo ieder jaar van Washington krijgt stop te zetten als het conflict tussen beide landen over de kwestie niet zou worden opgelost.

Proces tegen aangeklaagde Amerikanen ging zaterdag van start

De Amerikanen en andere buitenlanders zijn samen met een groep Egyptenaren aangeklaagd voor onder meer werken zonder geldige licentie en het gebruiken van buitenlandse gelden om onrust te stoken. Ze riskeren tot vijf jaar cel. Afgelopen zaterdag ging het strafproces van start in Kairo. Het proces werd kort nadat het begonnen was verdaagd tot eind april.

Eind december
vielen Egyptische militairen en agenten in het hele land kantoren van deze ngo’s binnen omdat zij de staatsveiligheid en stabiliteit van Egypte zouden ondermijnen. De Verenigde Staten zijn woedend over het proces omdat het land wil dat ngo’s in Egypte met rust gelaten worden en de aangeklaagde Amerikanen niet worden vervolgd.