16 oliebollen, 6 sauzen, en 1 kussen van Xenos

De sauzen van minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) intrigeren. Hij kocht er op 1 juni 2011 zes bij Rimboe Sauzen v.o.f. en betaalde er 9,35 euro voor. Welke smaken het waren, is onduidelijk. Of hij de sauzen lekker vond, eveneens. In elk geval declareerde hij daarna geen Rimboe sauzen meer.

RTL Nieuws vroeg alle declaratiebonnen van het kabinet op en zette ze gisteren op de website. In hun eerste jaar declareerden de bewindslieden anderhalf miljoen euro. In 2009 werd de declaratie van een zonnebril, voor 113 euro, door toenmalig minister Wouter Bos een relletje. Hij moest zich er voor zijn partijleden voor verontschuldigen.

De meeste declaraties van het kabinet over 2011 betreffen restaurantrekeningen, vliegtickets en hotelovernachtingen. Wat opvalt: veel bewindslieden houden van Aziatisch eten. Verder kocht minister Hans Hillen (Defensie, CDA) 16 oliebollen en een Hyacinthus orientalis (11,95 euro), staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA) bij Xenos een kussen inclusief draagtas (36,09 euro), premier Mark Rutte (VVD) twintig stuks handfruit, en staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) een tv-trolley van 1.000 euro. Na een maand liet hij die overspuiten van saffierblauw naar grijsblauw. Kosten: 458 euro.

Zomaar in een hotel slapen is er niet bij. Bewindslieden proberen zich te verantwoorden. Zo schreef minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) op een hotelbon (170 euro): ‘late eindtijd debat regeringsverklaring, volgende ochtend weer vroeg overleg’.

Rosenthal declareerde het meest, ruim 325.000 euro, gevolgd door staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken, CDA). Zij vliegen veel. Daarna komen De Jager, Maxime Verhagen (Economische Zaken, CDA) en Rutte. CDA’ers declareerden meer dan VVD’ers. Al is staatssecretaris Marlies Veldhuijzen (Volksgezondheid, CDA) de minst declarerende. Zij gaf ruim 6.000 euro op.

    • Oscar Vermeer