Zwarte tenue van elftal is nadelig voor ons resultaat

Zwarte tenue van elftal is nadelig voor ons resultaat

De keuze voor een nieuw, nagenoeg geheel zwart tenue voor het Nederlands voetbalelftal is mogelijk nadelig voor het te behalen resultaat.

De grootste gevoeligheid van het menselijk oog ligt overdag bij een golflengte van het licht van 550 nanometer (geelgroen). In duisternis is dat ongeveer 500 nanometer (blauwgroen). Een zwart geklede medespeler zal dus net iets minder goed te zien zijn.

Een voorbeeld: de bal moet heel snel worden afgespeeld. De medespeler die in een ooghoek of oogwenk nog net zou zijn gezien als hij een geelgroen of blauwgroen shirt had aangehad, wordt nu net niet meer opgemerkt, omdat hij nagenoeg geheel in het zwart is gekleed.

Hoe fraai en comfortabel het nieuwe tenue ook is, de kleurkeuze – zwart is eigenlijk geen kleur, maar het geheel ontbreken daarvan – is in beginsel nadelig voor het resultaat.

Jan D. Bos

Heemstede

    • Jan D. Bos Heemstede