Zet fatsoenspolitie op journalisten. Ja, Naema Tahir meent het echt

Televisiejournalisten die reputaties van politici aan gort draaien. Gewoon, omdat het kan. Daartegen ageerde columniste Naema Tahir zondag in het tv-programma Buitenhof. Bij Pauw & Witteman verdedigde ze zich gisteravond tegen de felle reacties op haar pleidooi om “onfatsoenlijke journalisten te weren van het Binnenhof”.

Televisiejournalisten die reputaties van politici aan gort draaien. Gewoon, omdat het kan. Daartegen ageerde columniste Naema Tahir zondag in het tv-programma Buitenhof. Bij Pauw & Witteman verdedigde ze zich gisteravond tegen de felle reacties op haar pleidooi om “onfatsoenlijke journalisten te weren van het Binnenhof”.

Haar man, hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging, demonstreerde maandag al hoe je journalisten de deur wijst. Toen PowNews-verslaggever Rutger Castricum, tevens de aanleiding van Tahirs column, het echtpaar thuis opzocht, legde de rechtsfilosoof zijn hand op de camera, dreigde met “de plomp” en greep naar Castricums keel. Dat laatste moet overigens nog wettig en overtuigend bewezen worden, want hiervan staat niets op beeld.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Terug naar de discussie. De ophef over Tahirs column zit ‘m niet zozeer in haar morele overtuiging (brutale pers afwijzen), als wel in de sanctie die ze eraan wil verbinden (brutale pers censureren). En dan heb je ook Pauw & Witteman aan het dansen, zo bleek.

Jeroen Pauw: “Wie moet die fatsoenspolitie zijn dan?”

Naema Tahir: “We kunnen een soort commissie van mensen opstellen, een ethische commissie die kijkt of journalisten op een ethische manier met politici omgaan.”

Paul Witteman: “Wie zitten daarin?”

Naema Tahir: “Daarover moeten we spreken. Ik denk onafhankelijke mensen. Misschien dat de politiek ze benoemt. Of een andere onafhankelijke commissie.”

Jeroen Pauw: “Maar als de politiek journalisten benoemt die de politici moeten controleren, dat lijkt me toch richting dictatuur gaan.”

Naema Tahir: “We moeten er gewoon over nadenken wie in die commissie moeten zitten en door wie ze benoemd moeten worden. Ik denk dat het onafhankelijke mensen moeten zijn. Mensen die ook voor een langere tijd benoemd worden. En die een oordeel kunnen geven over bepaalde journalistieke vragen die mensen stellen. En het gaat erom…”

Paul Witteman: “Moet er dan een soort toelatingsexamen worden gedaan? Want anders weet je dat niet.”

Andreas Kinneging: “Misschien moeten we eerst… Voordat we alweer praten over oplossingen…”

Jos Heymans, voorzitter van de Parlementaire Pers Vereniging, hield Tahir voor dat er op het Binnenhof meer dan honderd journalisten rondlopen. De één gaat voor de inhoud, de ander voor de vorm. Het lijkt hem geen gezond idee om die laatste groep de toegang tot het parlement te ontzeggen. Tahir vindt dus van wel. Journalisten als Castricum zijn er volgens haar alleen maar op uit politici belachelijk maken. Het kost politici volgens Tahir “te veel energie” om met hondsbrutale journalisten om te gaan.

Frits Abrahams boog zich dinsdag in NRC Handelsblad ook over Tahirs wens tot persbreidel. “Wat is precies ‘de beschaafde pers’?”, vroeg hij zich af. “Wie gaat uitmaken wie wel of niet ‘een beschaveling’ is? Premier Rutte? De RVD? Een commissie onder voorzitterschap van Tahir, gesouffleerd door Kinneging? God beware ons.”

Volg @stevendejong op Twitter

Eerder in deze serie:
Fatsoenskloof? Afzeik-tv? Accepteer dat treiteren vorm van journalistiek is
Imperium van Murdoch brokkelt af omdat niemand meer bang voor hem is
Murdoch hackte de democratie. Uiteindelijk pikte het volk dat niet
Britse schandaalpers haalt gelijk over rug Dominique Strauss-Kahn
Strengere persregels verkeerde reactie op News of the World-schandaal
Julian Assange: geen legitiem gezag zonder geïnformeerde burgers