Wij zijn gespecialiseerd in mooie vrouwen

FHM (For Him Magazine) Redacteur Paul Vugts. Zijn compagnon Sander Kersten is afwezig (wel in het klein aanwezig op karton). Foto: Peter de Krom

Pascal Vugts (37) en Sander Kersten (35) maken samen het tijdschrift FHM (For Him Magazine), voor jongens die van vrouwen, auto’s en games houden.

Sander is er niet. Pascal: „Ik bel hem even. Oh, voicemail.”

Sander belt terug. Pascal: „Zal ik hem op de luidspreker zetten?” Tegen Sander: „Moet je horen, er zit hier een dame van nrc.next. Waar ben je?”

Sander: „Ik wist hier niks van.”

Pascal: „Wel waar. Heb ik je verteld voor ik op vakantie ging.”

Sander: „Waarover gaat het?”

Pascal: „Over dat wij de hele dag in elkaars windjes zitten.”

Sander: „Goed dan. Nou, vooral Pascal laat dus keiharde winden, op momenten dat niemand het door heeft. Maar ik zie het aan zijn gezicht als hij er één gelaten heeft. Ik werk al zeven jaar met die gast, vandaar dat ik af en toe thuis werk, zoals nu.”

Pascal: „Onze samenwerking is losjes en aanvullend.”

Sander: „Maandag hebben we ons eerste evaluatiegesprek: sinds ruim twee jaar horen wij niet meer bij de Telegraaf, is de redactie ingekrompen van dertien naar twee mensen en ben ik de baas van Pascal.”

Pascal: „Wij kunnen heel goed onderscheid maken tussen lollig en serieus. Maar ik ben natuurlijk niet zenuwachtig voor dat gesprek.”

Sander: „Wij móéten samen een eenheid vormen, omdat we verder alleen met freelancers werken. Pascal is zeer bepalend. Dat bedoel ik overwegend positief. Hij is luidruchtig en vrolijk.”

Pascal: „Ik werk al voor FHM zolang als het blad bestaat. Toch zou ik niet de hoofdredacteur willen zijn. Ik kan niet met die stress omgaan.”

Sander: „Het heeft me inderdaad wat grijze haren en inhammen gekost, maar ik heb de boel inmiddels wel onder controle.”

Pascal: „Managersgezeik, adverteerdersgezeik, meisjesgezeik. Doe mij maar mijn baan. Toffe reisjes, bijzondere ontmoetingen. Echt uniek. En dan die dikke paycheck. Niet zo veel als Giel Beelen verdient, maar toch.”

Sander: „FHM schrijft over alles wat jongens tussen de 18 en de 36 jaar gaaf vinden. Vrouwen zijn de hoofdmoot, maar het gaat ook over auto’s, games en populaire wetenschap.”

Pascal: „Ik vind, denk ik, Joanna Krupa de mooiste vrouw die op onze cover heeft gestaan. Een Pools tietenmodel.”

Sander: „Dat is een term die wij nooit gebruiken. Zeker niet als er journalisten bij zijn, Pascal. Wij gaan heel respectvol met vrouwen om. Pascal en ik zijn allebei gespecialiseerd in schoonheid. ”

Pascal: „Kiezen tussen onze covermodellen is onmogelijk. Als je twintig biertjes voor je hebt, kun je toch ook niet kiezen welke je het lekkerst vindt?”

Sander: „Als het over muziek gaat, zijn Pascal en ik het regelmatig oneens.”

Pascal: „Toen ik terugkwam van vakantie had jij ineens twee pagina’s met Korn in het blad gezet. Gadverdamme, why?”

Sander: „Ik vind Pascal vaak te kort door de bocht. Dit is daar dus een goed voorbeeld van.”

Pascal: „Ik vind Sander soms kribbig, nors en kortaf. Ongezellig.”

Sander: „Klopt. Dan ben ik gefocust. Een echte man: ik ben een procesdenker. Ik vind het irritant als Pascal niet ziet dat ik het druk heb. En dat hij dan vindt dat ik nors doe.”

Pascal beëindigt, na een afsluitende opsomming van nog wat favoriete FHM-covermodellen (Britt, danseres Ingrid Jansen, Victoria Koblenko), het telefoongesprek met Sander. Ter illustratie zoekt hij nog wat uitgaven van de „papieren vriend” bij elkaar, verspreid over het rommelige bureau van het tweetal. De redactie mag zich dan op het „lelijkste stukje Amsterdam” bevinden, aldus Pascal, binnen blijkt het gezelliger. De heren worden vergezeld door de „jongens van internet en marketing” van FHM, verscholen achter hun computers. En aan de muren hangen, natuurlijk, posters met meisjes erop.

Met je collega(’s) in dezerubriek? Aanmelden kan via werk@nrc.nl

    • Anne Dohmen