VUmc herziet mediabeleid, kapt ‘stage’ van schrijver Giphart af

Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft met onmiddellijke ingang het project ‘Schrijvers op de afdeling’ stopgezet. Het ziekenhuis besloot daartoe na aanhoudende kritiek over mogelijke schending van de privacy van patiënten.

Schrijver Ronald Giphart – met witte jas en een badge met het woord ‘stagiair’ – was door het medisch centrum in de gelegenheid gesteld mee te lopen op de afdeling cardiologie. Eerder hebben onder anderen de schrijvers Kristien Hemmerechts en Anna Enquist ‘stage gelopen’ om de activiteiten in een ziekenhuis zelf te aanschouwen en te gebruiken als inspiratiebron voor romans.

Patiënten mochten niet herkenbaar in de boeken verschijnen en kregen inzage vóór publicatie. Op de desbetreffende afdeling hingen flyers ter informatie en werden patiënten mondeling ingelicht. Het ziekenhuis beklemtoont dat schrijvers geen inzage kregen in dossiers.

Het VUmc heeft nu gezegd te stoppen omdat „het gehele mediabeleid wordt herzien”. Hiertoe is besloten nadat vorige week ophef ontstond over de medewerking van het VUmc aan het medisch realityprogramma van RTL, 24 uur: tussen leven en dood. Patiënten bij de spoedeisende hulp werden zonder toestemming gefilmd. RTL heeft het tv-programma na de eerste uitzending stopgezet wegens de vele kritiek.

Giphart wil volgens zijn uitgeverij Podium niet meer reageren op het besluit van het VUmc. Eerder zei hij tegenover de Volkskrant, waar hij werkt als columnist, het stopzetten van het schrijversproject te betreuren. „Zeker als je er langdurig verblijft, zie je hoe hard daar gewerkt wordt, en het is zeker de moeite van het beschrijven waard.”

Naar eigen zeggen liep hij niet undercover of stiekem rond in het ziekenhuis. Ook noemt hij het „een schande dat het ziekenhuis, waar door zo veel mensen zo hard wordt gewerkt, nu in een kwaad daglicht komt te staan”.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Dinsdag 28 februari 2012, pagina 6 - 7

    • een onzer redacteuren