Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Noord-Korea schort atoomprogramma op’

De Amerikaanse gezant voor Noord-Korea Glyn Davis deze week na een ontmoeting met zijn Japanse collega Shinsuke Sugiyama. Foto AFP / Junji Kurokawa

Noord-Korea schort zijn uraniumverrijking op en schrapt nucleaire en rakettesten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vandaag laten weten.

De regering in Pyongyang heeft ermee ingestemd waarnemers van het Internationaal Atoomenergie Agentschap toe te laten om te controleren of het moratorium op uraniumverrijking wordt nageleefd en om toezicht te houden op de ontmanteling van de kernreactor in Yongbyon. Ook het Noord-Koreaanse staatspersbureau bevestigt de deal met de VS. Volgens KCNA is de beslissing genomen om de Amerikanen tegemoet te komen omdat beide landen de “positieve sfeer” willen behouden.

In ruil voor de Noord-Koreaanse stappen leveren de Verenigde Staten het stalinistische land voedselhulp, meldt persbureau AP. Over de details van deze hulp wordt nog nader overleg gevoerd.

Eerder deze maand en voor het eerst sinds de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il werd het nucleaire overleg met de VS hervat. De landen stonden vlak voor de dood van Kim op het punt een overeenkomst te sluiten om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma te beeïndigen in ruil voor Amerikaanse voedselhulp. De VS zouden eind december aankondigen dat zij een grote donatie aan voedingsmiddelen zouden doen aan het communistische land. Dit had de eerste grote toenadering moeten zijn na maanden van geheime besprekingen. In ruil voor de Amerikaanse voedselhulp zouden de Noord-Koreanen hun kernwapenprogramma opschorten.

Deze deal kwam vlak na het overlijden van de leider in gevaar gezien de onzekere politieke periode die aanbrak door de opvolging van Kim door zijn zoon, Kim Jong-Un. Op 19 december overleed Kim Jong-Il tijdens een treinreis aan een hartaanval. De 69-jarige leider had volgens geruchten al jaren te maken met hartproblemen. Zijn zoon Kim Jong-un nam vlak voor de jaarwisseling de leiding definitief over in het land.