Voorman Al-Qaeda vast in Kairo

Op de luchthaven van Kairo is vanmiddag Seif al-Adel gearresteerd, die na de dood van Osama bin Laden, vorig jaar mei korte tijd de leiding van het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda zou hebben overgenomen. Dat hebben bronnen van Egyptische inlichtingendiensten en de staatstelevisie gemeld.

De Egyptenaar Seif al-Adel staat op de lijst van meest gezochte terroristen van de Amerikaanse Federale Recherche, de FBI. Een beloning van 5 miljoen dollar is uitgeloofd voor informatie die tot zijn aanhouding zou leiden. Het leiderschap van Al-Qaeda is later overgedragen aan een andere Egyptenaar, Ayman al-Zawahiri, Bin Ladens jarenlange plaatsvervanger en ideoloog.

In eerste instantie kon niemand zeggen of Seif al-Adel op het vliegveld van Kairo was op doorreis naar een andere bestemming, of mogelijk had besloten zich aan de Egyptische autoriteiten over te geven. Hij was uit Pakistan aangekomen.

De explosievenexpert Seif al-Adel maakte deel uit van de Egyptische Speciale Eenheden voor hij zich voegde bij de Egyptische sunnitische extremistengroep Jihad. Hij wordt beschouwd als een van de breinen achter de moord in 1981 op de Egyptische president Anwar Sadat. Hij verliet Egypte in 1988 om zich te voegen bij de Afghaanse islamitische strijders die vochten tegen de Sovjet-bezetting van Afghanistan.

Seif al-Adel is aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de aanslagen van Al-Qaeda op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es-Salaam in 1998, waarbij meer dan 200 doden vielen. Hij is eveneens in verband gebracht met de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl in 2002. (AFP)