Verdachte Haagse moord vroeg om hulp

Den Haag 28-2-2012 Een moeder en dochter leggen S'avonds Bloemen op de trap van de portiekwoning waar Ximena vermoord is.Ze wilden niet met naam in de krant, maar een foto was prima. De man die ervan wordt verdacht de 15-jarige Ximena om het leven heeft gebracht heeft tegenover de politie bekend dat hij haar heeft doodgestoken. Dit zegt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De verdachte werd vandaag voorgeleid aan de raadkamer. Zijn voorlopige hechtenis is met 14 dagen verlengd. Stanley A. werd in 2002 al veroordeeld tot drie jaar jeugd-tbs. De 15-jarige Nootdorpse werd zaterdagmorgen dood gevonden in de Gouden Regenstraat in Den Haag. Ze was met messteken om het leven gebracht en was, op haar sokken na, geheel ontkleed. Stanley A. werd aangehouden nadat hij zichzelf op een politiebureau meldde. Volgens het Openbaar Ministerie kende het tweetal elkaar niet. Foto Floren van Olden

De verdachte van de moord op een 15-jarig meisje, afgelopen weekeinde in Den Haag, heeft zich onlangs met een „noodkreet” gemeld bij een forensisch psychiatrische instelling. Dat zegt Rob Pohlkamp, advocaat van de 25-jarige verdachte Stanley A., tegen verschillende media. De verdachte heeft in het verleden jeugd-tbs gehad.

Een woordvoerder van forensisch psychiatrische instelling De Waag bevestigt dat A. bij de instelling in behandeling is, maar gaat niet in op de aard daarvan. „Vanwege het medisch beroepsgeheim doen wij geen uitspraken over de behandeling van individuele cliënten.”

De 15-jarige Ximena werd afgelopen zaterdagochtend voor het portiek van A. in de Haagse Goudenregenstraat gevonden. Het meisje is door messteken om het leven gebracht, aldus het Openbaar Ministerie.

De verdachte meldde zich zaterdag zelf bij de politie en werd gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris. A. bekende gisteren betrokken te zijn bij de moord op het meisje. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte en het slachtoffer elkaar niet kenden.

Afgelopen oktober zou A. zich vrijwillig hebben gemeld bij De Waag, dat vooral gericht is op ambulante behandelingen. Volgens Pohlkamp had A. eens in de twee weken een sessie, maar vond hij dat niet genoeg. Begin deze maand heeft A. een brief naar de instelling gestuurd waarin hij vraagt om meer behandelingen, omdat hij problemen heeft met agressie. Volgens zijn advocaat schrijft A. in de brief dat hij kampt met veel negatieve gevoelens. Onduidelijk is hoe De Waag op de brief heeft gereageerd.

De verdachte heeft in het verleden op een dagboekwebsite diverse boodschappen achtergelaten over zijn verleden en gevoelens. Uit een bericht dat A. in 2007 op de dagboeksite heeft geplaatst, blijkt dat hij in juni 2002 iemand heeft neergestoken. In die periode werd hij op school gepest door een meisje dat hem in de klas met de dood zou hebben bedreigd. A. werd voor de steekpartij veroordeeld tot jeugd-tbs en hij heeft daarvoor in een jeugdinrichting gezeten.