Van nazi-jager en 'nestbevuiler' tot presidentskandidaat

File picture shows Nazi hunter Beate Klarsfeld at the exhibition "Sonderzuege in den Tod - Deportation mit der Deutschen Reichsbahn" (Special trains to death - Deportation with the German Reichsbahn) about the role of the German Reichsbahn railway company during the Nazi era in Berlin January 23, 2008. German left-wing Die Linke party wants Klarsfeld to be their candidate for the post of German president, German media reported February 27, 2012. Picture taken January 23, 2008. REUTERS/Fabrizio Bensch/File (GERMANY - Tags: POLITICS) REUTERS

Ze maakte naam als internationaal nazi-jager en publicist. Nu is de 73-jarige Beate Klarsfeld door de Duitse partij Die Linke naar voren geschoven als kandidaat en uitdaagster van Joachim Gauck, beoogd opvolger van de onlangs afgetreden Duitse president Christian Wulff.

Het is een verrassende voordracht van Die Linke, een uiterst linkse partij die eerder liet weten weinig vertrouwen te hebben in Gauck als president. Maar Klarsfeld is kansloos. Naar verwachting stemt een grote meerderheid van de Bondsdag en de Bondsraad (senaat) op 18 maart op Joachim Gauck. Dat Die Linke met een eigen en vooral eigenzinnige kandidaat is gekomen, geeft wel een bijzonder cachet aan deze op voorhand uitgemaakte verkiezing.

Klarsfeld, die partijloos is, zei gisteren in haar woonplaats Parijs dat ze de voordracht als „een grote eer” beschouwt. Zij en haar Joodse echtgenoot Serge Klarsfeld, een Fransman, zijn bekend geworden als nazi-jagers. Ze speuren kampbeulen, misdadige militairen en collaborateurs uit de Tweede Wereldoorlog op, zoals Klaus Barbie en René Bousquet. Hun levenswerk is verfilmd in La Traque (2008) van de Franse regisseur Laurent Jaoui, over de klopjacht op nazimisdadiger Klaus Barbie. Zijn opsporing in Bolivia, gevolgd door een problematische uitlevering aan Frankrijk en een spectaculair proces, geldt nog steeds als het grootste succes van het echtpaar Klarsfeld.

Beate Klarsfeld, in 1939 in Berlijn geboren als Beate Künzel, ging in 1960 als au pair naar Parijs. Daar ontmoette ze Serge Klarsfeld, wiens Joodse vader in Auschwitz was vermoord. De ouders van Beate Klarsfeld maakten tijdens de oorlog deel uit van de ‘zwijgende Duitse meerderheid die voor Hitler was’.

Haar gaat het bij de jacht op nazi’s „niet om wraak, maar om rechtvaardigheid”. Voor haar telt vooral de waardigheid van de vervolgden en gedeporteerden. „Ik ben Duits en niet-Joods – en dus heb ik een morele verplichting”, verklaarde ze ooit.

Voor oudere Duitsers is Klarsfeld degene die ooit bondskanselier Kurt Georg Kiesinger een knallende oorvijg gaf en hem uitschold voor „nazi, nazi, nazi”. Dat gebeurde op 7 november 1968 in West-Berlijn, op een partijcongres van de christen-democratische CDU. Kiesinger was van 1933 tot 1945 lid van de nationaal-socialistische NSDAP, de partij van Adolf Hitler. De klap en het schandaal maakten Klarsfeld beroemd en berucht. Vanaf dat moment gold ze als ‘nestbevuiler’, een rol die ze steeds met verve heeft gespeeld.

Correspondent Duitsland

    • Joost van der Vaart