Uitgelicht

Film

Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994, VS). Aan Woody Allens Zelig verwante, maar vederlichte succesfilm met Tom Hanks als de vleesgeworden naïeve onschuld die zich tot held ontpopt bij allerlei historische gebeurtenissen in Amerika’s recente verleden. Zes Oscars, waaronder die voor beste film, acteur, regie en scenario. Ook met Robin Wright, Sally Field, Gary Sinise. Net5, 20.30-23.25u.

The Perfect Score (Brian Robbins, 2004, VS). De aanwezigheid van Scarlett Johansson is een lichtpuntje in deze misdaadkomedie over zes scholieren die de antwoorden van de cruciale eindtoets willen stelen om een tien te kunnen halen. Omdat misdaad in Hollywood meestal niet mag lonen, komen de daders gaandeweg tot de conclusie dat levensgeluk niet afhangt van hoge cijfers. RTL5, 22.30-00.25u.

17 Again (Burr Steers, 2009, VS). Formulefilm met Zac Efron die als zeventienjarige zijn vriendin Leslie Mann bezwangert, met haar trouwt en op een dag als zevenendertigjarige wakker wordt in het lichaam van Friends-ster Matthew Parry, die vindt dat hij een puinhoop van zijn leven heeft gemaakt. Waarop hij teruggaat naar zichzelf als zeventienjarige, maar nu in het heden, vermomd als vriendje van zijn eigen zoon. Tot verbazing van Mann, die vindt dat hij zo lijkt op haar man van twintig jaar geleden. RTL5, 20.30-22.30u.

Zathura: A Space Adventure (Jon Favreau, 2005, VS). Sciencefictionavontuur voor bijna de hele familie, naar kinderboek van Chris Van Allsburg (Jumanji, Polar Express, Little Mermaid) over twee kibbelende broers en hun oudere zus die in de kelder een oud bordspel vinden en tijdens het spelen ervan met huis en al in een intergalactische dimensie terechtkomen. Enige manier om weer thuis te komen is het spel afmaken, maar elke zet zorgt weer voor nieuwe gevaren.RTL7, 20.30-22.35u.

Die bleierne Zeit (Margarethe von Trotta, 1981, BRD). Op authentiek levensverhaal van RAF-lid Gudrun Ensslin en haar zuster Christiane gebaseerde, subliem geconstrueerde verwerking van stukjes destijds recente Duitse geschiedenis, in de vorm van een psychologisch portret van twee zusters. Vanuit hetzelfde domineesnest werd de een feministisch journaliste en de ander terroriste. Met Jutta Lampe en Barbara Sukowa.ARD, 00.20-02.05u.

Informatief

De wilde keuken. Wouter Klootwijk zoekt uit of het mogelijk is om te koken op windenergie.Ned.2, 20.25-20.55u.

Labyrint: Het verborgen heelal. Veel sterrenstelsels en gaswolken bewegen zo hard dat ze eigenlijk uit de bocht zouden moeten vliegen. De onzichtbare kracht die dat verhoedt wordt ‘donkere materie’ genoemd. In dit programma aandacht voor drie onderzoeksprojecten over donkere materie. En voor hoogleraar Erik Verlinde die wil kunnen aantonen dat die kracht niet bestaat maar dat het afwijkende gedrag van verre stelsels veroorzaakt wordt door iets anders. Ned.2, 20.55-21.25u.

Toscanini par lui-même. Zoon Walter van de Italiaanse dirigent Arturo Toscanini (1867-1957) nam in de laatste jaren van zijn vaders leven stiekem gesprekken op die hij of anderen met zijn blinde vader voerden. Op basis van die (nooit openbaar gemaakte) opnamen dit autobiografische portret, waarin acteurs scènes uit die gesprekken naspelen. Ter sprake komen onder meer zijn beginjaren als cellist, de begrafenis van Verdi, zijn minachting voor Puccini en de invloed van Wagner, van wie hij zo van onder de indruk was dat hij besloot nooit zelf te componeren.Arte, 21.40-22.50u.

Rachel. De Amerikaanse Rachel Corrie dacht dat haar Amerikaanse staatsburgerschap haar genoeg bescherming zou bieden tegen Israëlisch geweld in de Gazastrook. Maar in maart 2003 werd ze verpletterd door een bulldozer van het Israëlische leger die een Palestijns huis met de grond gelijk maakte. In deze film worden de voorgelezen e-mails die Rachel in de weken voor haar dood naar huis stuurde, gemengd met de verklaringen van bij de gebeurtenis betrokken partijen en beelden van de plek waar Rachel stierf. De film gaat uiteindelijk niet over waarheid of leugen, getuigenis of propaganda, maar over jeugd, oorlog, idealisme en politiek engagement. Arte, 22.50-00.30

Amusement

Watson & Oliver. Komische sketchshow van Lorna Watson en Ingrid Oliver. Met vaste onderdelen als Pat en Jean van de vrouwengevangenis en Miss Steepes en Miss Rutherford op vrijgezellenjacht. BBC 2, 20.30-21.00u.

Seinfeld. Fameuze serie ‘met diepgang, die nergens over gaat’. Met Jerry Seinfeld en zijn neurotische vrienden Elaine (Julia Louis-Dreyfus), Kramer (Michael Richards) en George (Jason Alexander). Wordt maandag tot en met donderdag elke avond uitgezonden. Comedy Central, 23.00-23.25u.