Twaalf doden bij rellen in noordwesten China

Een politieagent vorig jaar juli in de straten van Kashgar. Foto AP / David Wivell

Bij rellen nabij de noord-Chinese stad Kashgar zijn volgens Chinese staatsmedia gisteravond twaalf doden gevallen. De precieze toedracht van het geweld is onduidelijk, maar er heersen al jaren etnische spanningen in het gebied.

De rellen begonnen gisteravond rond zes uur lokale tijd op een markt in de regio Yecheng. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua brak er paniek uit rond de markt omdat een met messen bewapende “gewelddadige menigte” voor onrust zou hebben gezorgd. De relschoppers zouden tien mensen hebben gedood, waarna de politie volgens de staatsmedia twee relschoppers doodschoot.

De provincie Xinjiang, waar de rellen plaatsvonden, wordt in meerderheid bevolkt door Oeigoeren, een islamitische bevolkingsgroep. De laatste jaren kwam het al geregeld tot geweld tussen Oeigoeren en Han-Chinezen uit de provincie. Of de rellen van gisteravond ook een etnische achtergrond hadden is niet zeker. In 2009 kwamen bij grootschalige rellen in de hoofdstad van Xinjiang, Urumqi, bijna tweehonderd mensen om het leven. In juli vorig jaar vonden nog eens 32 mensen de dood bij rellen.


Grotere kaart weergeven

Culturele en economische spanningen tussen Oeigoeren en Han-Chinezen

De spanningen tussen de Oeigoeren en de Han-Chinezen in het gebied hebben zowel een culturele als een economische achtergrond. De Turks sprekende Oeigoeren delen culturele en etnische kenmerken met de Centraal-Aziatische landen in de directe omgeving. Veel Oeigoeren klagen over de grootschalige migratie van Han-Chinese werknemers naar Xinjiang. De Han-Chinezen zouden hun banen inpikken en een bedreiging vormen voor hun cultuur.

De Chinese autoriteiten kondigden eerder deze maand aan ongeveer achtduizend extra politieagenten naar de onrustige provincie te willen sturen. De Oeigoeren klagen al jaren over discriminatie en repressie door het Chinese regime. China ziet in de islamitische Oeigoeren een terroristische dreiging.

    • Pim van den Dool