Nederlandse trainingsmissie in Kunduz hervat

Afghaanse opstandelingen zijn al een week actief in Kunduz sinds de koranverbrandingen. Foto Reuters / Stringer

De training van Afghaanse agenten in Kunduz is weer opgepakt. De gezamenlijke patrouilles in de stad door Nederlandse opleiders en aspirant-agenten liggen nog wel stil, meldt het ministerie van Defensie vandaag.

Het gaat om een achtweekse basistraining op het Duitse kamp in Kunduz van de derde lichting van derig agenten. Een woordvoerder van Defensie gaf eind vorige week aan dat het door de gewelddadige koranprotesten te onrustig is voor trainingen buiten de poort. Bovendien zouden de Afghaanse agenten massaal worden ingezet bij de demonstraties, en waren ze daardoor niet beschikbaar om aan de trainingen deel te nemen.

Er is onder andere dagenlang met stenen naar de politie en regeringsgebouwen gegooid door demonstranten in Kunduz. Bij een explosie in de Afghaanse stad zijn afgelopen weekend zeven Amerikaanse soldaten gewond geraakt. Demonstranten gooiden een granaat naar een Amerikaanse basis.

Verbranding ontdekt door werknemers vuilstortplaats

De situatie in Afghanistan is al een week onrustig. Vorige week werden tussen het afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram, dat naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand, Korans gevonden. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken en sloegen alarm. Op veel plaatsen in het land braken vervolgens rellen uit.

De Amerikaanse autoriteiten boden hierop hun excuses aan en gaven aan dat de koranverbranding een vergissing betreft, maar de onrust hield aan. Op het hevig gebarricadeerde ministerie van Binnenlandse Zaken in Kabul zijn afgelopen weekend twee Amerikaanse soldaten om het leven gekomen.

Ook kwamen er vier betogers om het leven nadat Afghaanse troepen het vuur openden tijdens onlusten. In totaal zijn er al zeker 28 mensen omgekomen sinds de demonstraties een week geleden begonnen. Honderden raakten gewond.

    • Annemarie Coevert