Superheld met braakaandrijving

Je moet wel enorm veel melk uitbraken om de straal te kunnen gebruiken om op te stijgen. Het gaat beter met kwik of gesmolten lood.

Freddie W., een van de populairste videomakers op YouTube, loopt over een parkeerplaats naar zijn auto en zoekt zijn sleutels. Op dat moment wordt hij van achteren aangevallen door een gewapende man die geld wil. Freddies hand gaat gehoorzaam naar zijn broekzak; wij zien in close-up dat hij een wapen wil grijpen.

Freddie W. dankt zijn faam op YouTube aan uitvoerig gechoreografeerde vuurgevechten, waarbij hij virtuoos animatietechnieken gebruikt voor extra spektakel. Iedere kijker die hem kent verwacht dus dat de boef weldra aan flarden wordt geschoten. Maar daar komt opeens een malloot aangesprint. Het is de superheld Melkman. Melkman drinkt grote hoeveelheden melk en kan deze met zoveel geweld uitbraken dat niets of niemand daartegen bestand is. Zeker niet een eenvoudige gewapende rover.

Melkman maakt de onverlaat onschadelijk en overhandigt Freddie een flesje melk voor de schrik. Dan vertrekt hij op passende wijze. Hij gaat op zijn handen staan en stijgt op door de kracht van zijn melkstraal.

Deze scène trok de aandacht van een ander kanaal op YouTube, Minutephysics (hier eerder genoemd in verband met lasertechnologie). Fysicus Henry Reich legt daar in eenvoudige, korte animaties natuurkundeproblemen uit.

Reich stelt zich in zijn laatste video ten doel uit te rekenen hoeveel melk Milkman moet uitstoten om op te stijgen, gebruikmakend van some basic rocket science. Dat lukt hem niet in de gebruikelijke anderhalve minuut maar het resultaat mag er zijn. Duidelijke tekeningen, heldere taal en formules die voor geïnteresseerde scholieren te snappen zijn. De formule voor een opstijgende superheld pakt wat ingewikkeld uit, maar al snel gaat Reich over tot het eenvoudiger geval van het precies compenseren van de zwaartekracht. Dat levert een in de lucht hangende held op, en een ondergrens voor de vereiste kotskracht.

De uitkomst is uiteraard afhankelijk van het te dragen gewicht, en ook van de grootte van de uitstroomopening. Met voor de hand liggende aannames komt Reich uit op ruim twintig liter per seconde. Een grappig resultaat dat hij niet benadrukt is dit: hoe kleiner de uitstroomopening, hoe minder vloeistof per seconde nodig is. Dat komt doordat een kleinere opening de vloeistof dwingt met een hogere snelheid naar buiten te gaan.

Reich zegt in zijn commentaartekst dat bij een zwaardere vloeistof, zoals kwik of gesmolten lood, een kleiner debiet volstaat. Het gekke is dat dat niet uit zijn berekening blijkt. Hij vult namelijk ergens onderweg alvast een getal in voor de dichtheid van melk (gemakshalve 1.000 kg per kuub). Daardoor komt hij uit op een formule waarin die dichtheid als variabele niet meer is terug te vinden. Maar zo moeilijk is dat probleem niet te repareren.

Dus ruim baan nu voor Kwikman en Gesmoltenloodman!

    • Herbert Blankesteijn