Rutte wil niet vooruit lopen op nieuwe bezuinigingen

Rutte vanmiddag tijdens het Kamerdebat over de recessie. Foto screenshot NOS Politiek24

Premier Rutte wil niet nog altijd niet zeggen hoeveel het kabinet denkt extra te gaan bezuinigen en op welke manier. Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de recessie en de waarschijnlijke noodzaak om extra te bezuinigen.

Morgenochtend komt het Centraal Planbureau (CPB) met voorspellingen over de economische groei en het overheidstekort in de komende jaren. Op basis daarvan gaat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV vanaf maandag onderhandelen over extra bezuinigingen. “Ik heb daar zelf allerlei ideeën over, maar ik vind het niet verstandig daar nu in het openbaar over te gaan delibereren”, zei Rutte volgens persbureau Novum.

Rutte zei het oneens te zijn met CPB-directeur Coen Teulings, die eerder deze week pleitte tegen bezuinigingen en voor langetermijnhervormingen. Volgens Rutte zijn hervormingen ook belangrijk, maar is het evenzeer van belang het overheidstekort terug te dringen.

Oppositie vindt dat Rutte ernstige situatie te rooskleurig voorstelt

De oppositie verweet Rutte dat Nederland het onder zijn leiding economisch slechter is gaan doen dan de meeste andere Europese landen. Volgens Rutte komt dat niet door het kabinetsbeleid, maar door het gegeven dat Nederland heel gevoelig is voor ontwikkelingen op internationaal niveau. Het kabinet doet juist van alles om de economische structuur te versterken.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap verweet Rutte zich meer te gedragen als een spindoctor dan als een verantwoordelijk regeringsleider. “Het gaat gewoon ontzettend slecht, en u houdt een reclameriedel over het kabinetsbeleid”, hield ChristenUnie-leider Arie Slob Rutte voor. “Uw optimisme begint te grenzen aan wereldvreemdheid”, zei SP-Kamerlid Sadet Karabulut tegen Rutte.

    • Pim van den Dool