Romney wint in Michigan en Arizona, maar ‘Super Tuesday is de echte test’

Rick Santorum en Mitt Romney naast elkaar voor aanvang van het Republikeinse debat in Mesa, Arizona, vorige week. Foto Reuters / Laura Segall

Mitt Romney heeft de Republikeinse voorverkiezingen in Michigan en Arizona gewonnen. Vooral in Michigan, waar hij opgroeide, moest hij er hard voor knokken: Rick Santorum kwam bijna langszij. Maar die afgang bleef Romney bespaard.

Romney kreeg 41 procent van de stemmen, tegenover 38 procent voor Santorum. Ron Paul staat op 12 en Newt Gingrich op 7 procent.

http://nos.nl/video/346262-overwinningsspeech-van-mitt-romney.html

“We hebben geen grote voorsprong, maar wel genoeg voorsprong”, zei Romney in Michigan nadat de resultaten op een overwinning in die staat wezen. Hij beloofde vervolgens in de komende weken een consistente campagne neer te zetten en noemde nogmaals wat hij belangrijk vindt: “Meer banen, minder schuld en een kleinere overheid. We moeten daar elke dag op hameren.”

In Arizona, de tweede staat waar vannacht (Nederlandse tijd) voorverkiezingen waren, ging de overwinning met wel ruime voorsprong naar Romney. Daar kreeg hij 48 procent, Santorum 25, Gingrich 16 en Paul 9.

Romney moest er hard aan trekken in Michigan

Michigan is de staat waar Romney geboren werd en opgroeide. Bovendien was zijn vader er gouverneur en staat het volk er niet bekend als conservatief of evangelisch-christelijk. Kortom: het is Romney-terrein, iets waar hij met zijn campagnefilmpje op inspeelde:

Toch had hij het er erg moeilijk. In de peilingen gingen hij en Santorum de laatste dagen nek-aan-nek. Er verliezen was een regelrechte afgang geweest, schreef onze correspondent Guus Valk onlangs.

Vanochtend, nu de uitslag bekend is, zegt hij dat Romney niet verliezen mocht, maar ook niet direct veel beter wordt van de winst:

“Santorum kan op lange termijn niet goed op tegen Romney: hij heeft niet het geld of de organisatie om het hem maandenlang lastig te maken. Wel kan hij lang mee blijven doen om het ongenoegen in de basis van de partij over Romney een gezicht te geven. Romney maakt onder Republikeinen maar geen enthousiasme los, en dat is zichtbaar geworden in de opkomst van de laatste Anyone But Romney: Santorum.”

De race tot nu toe: Romney wel, Romney niet, Romney wel

Al tijden is Mitt Romney de meest constante kandidaat en grootste favoriet, maar steeds wanneer hij definitief niet meer bij te halen lijkt, verschuiven de Republikeinen naar een andere kandidaat en wordt het weer spannend.

In Iowa, waar de eerste voorverkiezing plaatsvond, was er vrijwel geen verschil in stemmen tussen Romney en Santorum. Daarna won Romney in New Hampshire, maar moest hij South Carolina aan Gingrich laten. Toen Romney Florida en Nevada won, leek hij Gingrich (en de anderen) voor te blijven, maar toen kwam Santorum plots weer in beeld: hij won begin deze maand drie staten en greep daarmee het momentum weer.

Grootste probleem voor Romney: geen duidelijke profilering

Santorum pakte het tot nu toe slim aan door het debat te verleggen naar het terrein waar hij het sterkst is, schreef correspondent Guus Valk gisteren in NRC Handelsblad.

“Niet langer is de economie het belangrijkste thema, maar religie. Santorum heeft het debat waar hij het hebben wil: bij de ‘culturele oorlog’ tussen religie en staat. Of, zoals Santorum het ook noemt: tussen ‘totalitair secularisme’ en ‘bevrijdend christendom’. “

Omdat hij zich fel profileert als tegenstander van Obama, al is het maar op relatief kleine onderwerpen als anticonceptie, wint hij kiezers bij de Republikeinen. Die houden van die duidelijkheid, zegt Valk.

“Daarmee is precies het probleem van Mitt Romney blootgelegd. Romney probeert al maanden uit te leggen wat hij anders zou doen dan Obama, en nog steeds lijken kiezers het niet te zien.”

Kandidaten staan aan de vooravond van ‘Super Tuesday’

Aanstaande zaterdag is er een ‘caucus’ (een net iets andere kiesprocedure) in Washington, waarna op dinsdag 6 maart ‘Super Tuesday’ plaatsvindt. Dan wordt er gekozen in Alaska, Georgia, Idaho, Massachusetts, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont en Virginia.

Het zal de echte test voor Romney zijn, zegt Valk:

“Daar moet hij bewijzen ook in conservatieve staten te kunnen winnen. Als hij wint in bijvoorbeeld Georgia of Tennessee, zal dat zijn campagne waarschijnlijk een beslissende zet geven.”

De uiteindelijke winnaar bij de Republikeinen neemt het op 6 november op tegen Obama.

    • Peter Zantingh