Psycho voor één dag bondscoach, deze job is voor Harry

Harry Redknapp, de beoogde Engelse bondscoach, is een ongeschoolde man met een levenslange ervaring als trainer. Spelers lopen met hem weg, nu de bond nog.

Tottenham Hotspur's English manager Harry Redknapp gestures during the English Premier League football match between Tottenham Hotspur and Newcastle United at White Hart Lane in north London, England on February 11, 2012. AFP PHOTO/OLLY GREENWOOD RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications
Tottenham Hotspur's English manager Harry Redknapp gestures during the English Premier League football match between Tottenham Hotspur and Newcastle United at White Hart Lane in north London, England on February 11, 2012. AFP PHOTO/OLLY GREENWOOD RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications AFP

Harry Redknapp moest in de jaren tachtig als beginnend manager van het bescheiden Bournemouth vaak improviseren. Zo bleken voor een verre uitwedstrijd tegen Darlington een teambus en hotel financieel niet haalbaar. Redknapp huurde twee minibusjes en speelde met de materiaalman voor chauffeur. Bij aankomst geraakte de ploeg eerst niet eens binnen de hekken van het stadion, omdat de bewaker niet kon geloven dat het gezelschap de tegenstander van die avond was. Maar Bournemouth won en de spelers zongen de volle terugreis van zeven uur naar het zuiden.

Zulke anekdotes heeft Redknapp (65) in overvloed na bijna dertig jaar als trainer in het Engelse profvoetbal. De manager van Tottenham Hotspur, de belangrijkste kandidaat om Fabio Capello op te volgen als bondscoach van Engeland, wordt vaak neergezet als de getapte volksjongen, de oud-speler die op handige wijze iedereen voor zich wint. Hij dankt zijn imago naar eigen zeggen vooral aan zijn zware accent, overgehouden aan zijn jeugd in het havengebied van Oost-Londen.

Maar Redknapp, vader van oud-prof Jamie Redknapp en oom van international John Terry, vertelt zijn smeuïge verhalen niet zonder reden. Hij zag hoe Italiaanse, Spaanse en Franse trainers de meest gewilde banen kregen in de Premier League, na de komst van clubeigenaars van over de hele wereld. Redknapp was pas de vierde Engelse trainer in de geschiedenis van de Champions League. Zelfs de bondscoach was een buitenlander, maar na het vertrek van Capello wegens een rel over het aanvoerderschap van Terry geeft de voetbalbond FA weer de voorkeur aan een Engelsman.

Velen vinden dat Redknapp de Italiaan moet opvolgen, wegens zijn senioriteit, kwaliteiten als people manager en succes bij Tottenham Hotspur, dat derde staat in de Premier League. De bij internationals populaire trainer zei eens te hopen op een kans voor een jonge Engelsman, die net als hij is begonnen in de lagere competities. Hij gaf na het vertrek van de Italiaan toe geïnteresseerd te zijn, maar wil de Spurs niet zomaar verlaten.

Redknapp heeft altijd vermoed dat de FA hem niet ziet zitten, onder meer wegens een belastingzaak die sinds 2007 speelt. Redknapp zou met voormalig Portsmouth-voorzitter Milan Mandaric de belasting hebben ontdoken door zijn salaris te verkrijgen via een bankrekening in Monaco. Hij werd deze maand vrijgesproken, op de dag dat Capello vertrok als bondscoach.

Redknapp onthulde de rechter bij zijn uitgebreide verdediging opmerkelijke details. „Ik kan niet overweg met computers, weet niet wat een e-mail is, heb nog nooit een fax of sms verstuurd. Ik heb een groot probleem: ik kan niet schrijven, dus bewaar ook niets. Ik ben, al schaam ik me het te zeggen, de meest ongeorganiseerde mens ter wereld.”

Redknapp stelde al jaren geen salarisstrook onder ogen te hebben gehad. „Ik kan niet eens een teamsheet invullen. Ik betaal mijn accountant een vermogen om voor me te zorgen. Hij schrijft de cheques uit voor mijn vrouw en mij en betaalt mijn rekeningen. Hij runt eigenlijk mijn leven, als je het zo bekijkt. Ik heb in mijn leven nog geen brief geschreven, schrijf als een kind van twee en kan niet spellen.”

Maar achter de ongeschooldheid schuilt een man met een levenslange ervaring als voetbaltrainer. De voormalige coach van Bournemouth, West Ham United, Portsmouth (waarmee hij in 2008 de FA Cup won) en Southampton maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in het Engelse voetbal.

„We geven vijftienjarigen al vierjarige contracten”, zei hij in de Daily Mail. „Tegen de tijd dat ze achttien jaar zijn, verdienen ze zesduizend pond in de week, plus bonussen. Dat maakt ze gemakzuchtig. Veel jongens zijn niet hongerig meer. Ze krijgen een profcontract en denken dat ze het hebben gemaakt, werken niet hard genoeg en blijven na de training niet nog even op het veld om te oefenen.”

Het systeem van voetbalacademies komt de weerbaarheid van jonge Engelse spelers niet ten goede, stelt Redknapp. Zelf trainde hij als jeugdspeler bij West Ham United op beton in plaats van gras.

„De Afrikaanse spelers zullen opkomen”, voorspelde Redknapp in The Daily Telegraph. „Sulley Muntari vertelde me bij Portsmouth dat hij nooit gras had gezien, toen hij opgroeide in Ghana. Zo leerde hij voetballen. De toekomstige Engelse topspelers zijn zwarte kinderen of jongens van gemengde afkomst uit arme wijken. Zij zijn nog hongerig, zoals de joodse boksers in Oost-Londen na de Tweede Wereldoorlog.”

    • Michiel Dekker