Psycho voor één dag bondscoach, deze job is voor Harry

Stuart Pearce is een kind van Wembley. De Londenaar werkte er als elektricien, schonk er bier, speelde Oranje er zoek en zit er vanavond als bondscoach op de bank.

None

Zo’n twintig cameraploegen maken zich deze dinsdag in de persconferentiezaal van Wembley op voor een praatje met Stuart Pearce. Sky Sports brengt de bijeenkomst met de 49-jarige interim-bondscoach rechtstreeks gefilmd van drie verschillende kanten in de Engelse huiskamers. Eerste vraag: „Wie is de nieuwe captain?” Pearce verblikt of verbloost niet. „De opstelling en de aanvoerder maak ik op de dag van de wedstrijd tegen Nederland bekend. Zo heb ik altijd gewerkt en dat zal ik nu ook zo doen. Ik heb voor mezelf al twee weken geleden bepaald wie aanvoerder wordt. Een speler met respect voor anderen en zonder egoïsme.”

Pearce mag dan even op de heetste stoel van Engeland zitten, verwacht van hem geen gepeperde uitspraken. You see what you get. Na de laatste training voor het duel met Oranje zegt hij opnieuw klaar te zijn om het Engelse elftal te leiden op het komende EK, als opvolger van de opgestapte Fabio Capello. „Ik solliciteer niet naar het bondscoachschap, geef slechts eerlijke antwoorden op jullie vragen”, stelt Pearce in de wetenschap dat hij hoogstwaarschijnlijk na vanavond terugvalt in zijn rol van assistent-trainer. Hij is bondscoach voor één dag.

De harde linksback Pearce werd door vriend en vijand Psycho genoemd. De speler die ruim vierhonderd wedstrijden voor Nottingham Forrest speelde, koesterde de bijnaam als een geuzennaam en noemde zijn biografie zelfs Psycho. „In de jaren tachtig werd iedere harde voetballer Rambo of Psycho genoemd. Ik herken me er niet in. Zeker niet buiten het voetbal”, zei Pearce in een interview met The Guardian. „Als je zo idioot bent om je naar je bijnaam te gaan gedragen, hou je het niet lang vol. Veel journalisten schilderden me af als een lunatic die niet voor Engeland zou mogen spelen. Maar in 78 interlands kreeg ik slechts vijf gele kaarten en nooit een rode.”

Echtgenote Liz verzon een andere bijnaam: The Nearly Man. De in het Londense Hammersmith geboren Pearce greep in zijn voetballeven naast alle hoofdprijzen. Hij won twee keer de League Cup, een tweederangs bekertoernooi. Het landskampioenschap en de FA Cup gingen aan hem voorbij. Als international kwam hij negatief in het nieuws door in de halve finales van het WK in 1990 in de beslissende strafschoppenserie tegen de benen van de Duitse doelman Bodo Illgner te schieten. Op het EK van 1996 behoorde hij tot het team dat Nederland op het oude Wembley in de groepsfase met 4-1 vernederde. In de halve eindstrijd tegen Duitsland benutte Pearce dit keer wel een strafschop, maar zag hij ploeggenoot Gareth Southgate falen in de penaltyserie. Uitgeschakeld.

Pearce is na zestien jaar terug als bondscoach op de plek waar hij zijn laatste eindtoernooi speelde. Op het oude Wembley heeft hij zich altijd thuis gevoeld. Als tiener werkte hij in de straatjes vlakbij het stadion als elektricien, schonk hij bier in de bar van het stadion waar de captain van Engeland later als een echte people’s player het publiek vermaakte.

Ook Pearce was verrast, toen Capello na een meningsverschil met de Engelse bond begin deze maand opstapte als bondscoach. De Italiaan kon er niet mee leven dat John Terry van de Engelse bond FA zijn aanvoerdersband moest inleveren wegens een onderzoek van racistische uitlatingen tegen de donkere speler Anton Ferdinand.

„Verbaasd maar vol trots”, zo omschreef Pearce wat het voor hem betekende de (tijdelijke) leiding over de nationale ploeg te krijgen. De Engelse media gingen spitten in zijn verleden en stuitten op een affaire van achttien jaar geleden waarbij hij de donkere voetballer Paul Ince racistisch zou hebben bejegend. Pearce bood hiervoor destijds zijn excuses aan. Ook het feit dat broer Dennis actief was voor de British National Party, werd en wordt hem niet nagedragen.

De tijdelijke Engelse bondscoach geeft de nationale ploeg na het tijdperk-Capello weer een eigen gezicht. Vanavond speelt hij met een jonge ploeg tegen het Nederlands elftal. „Dit is een mooie kans voor de overgebleven jongens om te laten zien wat ze in de aanloop naar het komende EK kunnen”, zegt The Nearly Man die in Polen en Oekraïne weer een bijrol krijgt toebedeeld. Als assistent van, hoogstwaarschijnlijk, bondscoach Harry Redknapp.

    • Koen Greven