Presidentsverkiezingen Egypte eind mei - ‘machtsverdeling onduidelijk’

Hoofd van de kiescommissie Farouk Sultan kondigde vandaag de Egyptische presidentsverkiezingen aan. Foto AFP / Khaled Desouki

De Egyptische kiescommissie heeft 23 en 24 mei als data geprikt voor de eerste presidentsverkiezingen in het land. Dan kiest Egypte de opvolger van de afgetreden Hosni Mubarak, zo maakte het hoofd van de kiescommissie Farouk Sultan vanmiddag bekend.

Als er een tweede ronde nodig is, wordt deze op 16 en 17 juni gehouden. De uitslag van de verkiezingen wordt 21 juni bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Wie de kandidaten zijn voor het Egyptische presidentschap is nog volstrekt onduidelijk. Mohammed ElBaradei heeft zich onlangs teruggetrokken, en is dus niet verkiesbaar. ElBaradie werd vooral via westerse media bekend als de eerst man van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).

Verkiezingen vervroegd na demonstraties

De voorzitter van de Egyptische kiescommissie, Abdel-Moez Ibrahim, maakte begin deze maand bekend dat de verkiezingen zouden worden vervroegd als gebaar richting demonstranten die een versnelling van het verkiezingsproces eisen. Ibrahim meldde daar toen al bij dat de aanmelding van kandidaten zal sluiten op 10 maart. Dat is een maand eerder dan oorspronkelijk gepland.

De Egyptische legertop die het land momenteel bestuurt, heeft beloofd de macht over te dragen aan een burgerregering zodra een nieuwe president is gekozen.
Duizenden Egyptenaren demonstreerden de afgelopen tijd voor versnelling van de overdracht van de macht van de Opperste Militaire Raad aan een civiele regering. Zij vinden dat het leger dat een jaar geleden de macht van president Hosni Mubarak overnam treuzelt met de overgang naar democratie.

Inhoud en invloed van nieuwe grondwet nog volstrekt vaag

De militaire raad wilde toezicht houden op het opstellen van een nieuwe grondwet alvorens de macht over te dragen, maar de vervroeging van de presidentsverkiezingen betekent dat de nieuwe grondwet zal worden opgesteld onder een burgerregering. Veel Egyptische politici, waaronder leden van het Moslimbroederschap, maken zich daar grote zorgen over:

“De zogenoemde ‘grondwetgevende raad’, die uit zo’n honderd mensen zal bestaan, moet nog worden benoemd. Het machthebbende leger heeft een grote invloed op de samenstelling van die raad. Het is dus nog maar de vraag wanneer de grondwet zal worden bepaald, en hoe deze eruit zal zien. Daarmee is het ook nog maar de vraag hoeveel invloed de nieuwe president uit zal kunnen oefenen, en welke eisen de militanten zullen stellen aan zaken als de verdeling van het budget.”

Roelants benadrukt dat het leger veel belangen heeft bij het stellen van voorwaarden aan het economische beleid van de nieuwe regering:

“Zo’n veertig procent van de Egyptische economie in handen is van het leger. Een enorm deel hiervan komt ten goede aan de defensiebegroting. Hoe zich het economische beleid zal ontwikkelen met een nieuwe regering is volstrekt niet uitgekristalliseerd.”

    • Annemarie Coevert