Poetin: oppositie zal verkiezingen in diskrediet brengen

Caption: Russian Prime Minister Vladimir Putin speaks during a meeting with supporters, members of the All Russian People's Front party, and political scientists in Moscow February 29, 2012. REUTERS/Natalia Kolesnikova/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS ELECTIONS) De Russische premier Vladimir Poetin spreekt aanhangers toe in Moskou. Foto Reuters / Natalia Kolesnikova

De Russische premier Vladimir Poetin beschuldigt de oppositie ervan de legitimiteit van de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag in diskrediet te brengen.

Dat liet Poetin weten bij een manifestatie in Moskou, meldt persbureau AFP. Hij waarschuwde dat niet-gesanctioneerde demonstraties tegen zijn persoon niet getolereerd worden. De afgelopen weken gingen tienduizenden Russen de straat op om hun onvrede te uiten over Poetin. Hij sprak met zijn aanhangers over het feit dat “zij die praten over het verankeren van democratische instituten zich aan de regels moeten houden”. De minderheid mag volgens hem “niet de meerderheid dwingen te doen wat zij willen”.

Volgens de premier wil de oppositie de verkiezingen monopoliseren door die bij voorbaat onwettig en illegaal te verklaren. Poetin:

“Er wordt verwacht dat er methodes worden gebruikt [door de oppositie] om te bewijzen dat er gefraudeerd zal worden tijdens de verkiezingen, zij [de oppositie] zullen zelf stembussen vullen met valse stembiljetten en de autoriteiten beschuldigen van fraude.”

In een reactie op de vermeende fraude bij de parlementsverkiezingen afgelopen december besloot Poetin al om webcams op te hangen in de stembussen in Rusland zodat bewezen kan worden dat er niet gefraudeerd zal worden.

Poetin was sinds 2000 twee termijnen lang president van Rusland, maar omdat een derde termijn achtereenvolgend niet mogelijk is, schoof hij in 2008 protegé Dmitri Medvedev naar voren. In september van vorig jaar werd duidelijk dat Poetin wilde terugkeren naar het Kremlin. De presidentiële termijn duurt straks niet langer vier, maar zes jaar. Volgens de laatste grote peiling voor de presidentsverkiezingen gaat Poetin ongeveer tweederde van de stemmen krijgen.

Poetin wil de komende presidentsverkiezingen overtuigend winnen om daarmee een eind te maken aan het verzet dat ontstond na de parlementsverkiezingen van begin december. Veel tegenstanders beschuldigden de partij van Poetin, Verenigd Rusland, van een oneerlijk verloop van de stembusgang. Het was lang geleden dat Rusland met zulke grote protesten te maken kreeg als na die volgens velen gefraudeerde verkiezingen.

    • Hans Klis