Platel op Holland Festival

Het Holland Festival opent zijn 65ste editie met de nieuwe dansvoorstelling C(h)oeurs van choreograaf Alain Platel. Zijn dansgroep Les Ballets C de la B werkt samen met het 150 leden tellende koor en orkest van Teatro Real uit Madrid. Het Holland Festival begint op 1 juni en loopt tot en met de 28ste.

Volgens festivaldirecteur Pierre Audi staat het Holland Festival van 2012 in het teken van de kunstenaars. „Het zijn individuele kunstenaars die de koers van de kunst hebben veranderd”, aldus Audi.

Een toonaangevend kunstenares is performer Marina Abramovic. In de regie van de Amerikaanse theatermaker Robert Wilson brengt zij de performance The Life and Death of Marina Abramovic, begeleid door songs van zanger en componist Antony.

In de optiek van Audi hoort componist John Cage thuis op het festival. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat hij werd geboren. Het Festival eert hem met een weekeinde gewijd aan het theatrale werk van Cage, waaronder Song Books en Europera 3 & 4.

Ook filmactrice Marilyn Monroe krijgt een hommage: De Nederlandse Opera brengt Waiting for Miss Monroe van componist Robin de Raaff. Audi zelf regisseert bij De Nederlandse Opera en het Koninklijk Concertgebouworkest Wagners Parsifal.

Het befaamde Burgtheater uit Wenen komt met Zwischenfälle van regisseur Andrea Breth. Toneelgroep Amsterdam brengt Shakespeares Macbeth in de regie van Johan Simons met Fedja van Huêt in de titelrol. Het Toneelhuis uit Antwerpen is present met de Musil Marathon in de regie van Guy Cassiers. Voor het eerst geeft het jonge Rotterdamse gezelschap Wunderbaum een voorstelling op het Holland Festival, Detroit Dealers, dat vorige week in Pittsburgh, VS, in première ging.