Oranje behaalt nipte overwinning op Engeland

Huntelaar en Robben vieren de twee treffers van de spelers die zich bijna in recordtempo op elkaar volgden. Foto Reuters / Eddie Keogh

Het Nederlands elftal heeft op Wembley een oefenzege geboekt op Engeland. Oranje zegevierde vanavond met 3-2 en herstelde zich daarmee van de ruime nederlaag tegen Duitsland in de vorige oefenwedstrijd.

Nederland nam na rust een 0-2 voorsprong via Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar, maar Engeland kwam terug via Gary Cahill en Ashley Young. In de slotseconden bezorgde Robben Oranje alsnog de zege.

Duel kwam traag op gang

Op Wembley werd een hoop verwacht van het duel tussen de twee Europese grootmachten, maar de 22 spelers konden die verwachtingen aanvankelijk niet waarmaken. Met nauwelijks verfijnde combinaties en aanvallende intenties ontvouwde zich een ronduit saai duel. Beide ploegen creëerden geen grote kansen in de eerste helft, hoewel Engeland wel een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Maarten Stekelenburg opdook.

Nederland, met Nigel de Jong en Erik Pieters in de basis, beperkte zich tot een schot van Robben, dat in de korte hoek werd gekeerd door City-goalie Joe Hart.
Na rust verving Huntelaar Premier Leaguetopscorer Robin van Persie. De Schalke-spits zou slechts dertien minuten op het veld staan, maar liet zich wel meteen gelden.
Nadat hij eerst een afstandsschot net naast knalde, stelde de spits Robben met een mooie loopactie in staat de 0-1 te maken. Een minuut later kopte Huntelaar op aangeven van Dirk Kuyt de 0-2 binnen.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nR7ndK2FFnY

Huntelaar leek echter weinig van zijn doelpunt mee te krijgen. De trefzekere spits kwam hard met zijn hoofd in aanraking met dat van directe tegenstander Chris Smalling. Beide spelers waren niet meer in staat verder te spelen. Smalling werd op een brancard afgevoerd, terwijl Huntelaar nog wel in staat was naar de zijlijn te lopen. Luuk de Jong was zijn vervanger.

Gelijkmaker kwam vijf minuten voor tijd

Twintig minuten voor tijd kreeg invaller Daniel Sturridge een prima kans om de spanning terug te brengen. De speler van Chelsea schoot echter van dichtbij in de handen van Stekelenburg. Toch kwam Engeland langszij. Vijf minuten voor tijd maakte Cahill de 1-2 en in de extra tijd zorgde Young voor de gelijkmaker.

Nederland liet het er echter niet bij zitten en zette nog eenmaal aan. De bal kwam bij Robben aan de rechterkant van het zestienmetergebied. De speler van Bayern München zocht zijn goede linkerbeen en schoot diagonaal raak.

    • Annemarie Coevert