Op pad met krokodil, dino en mammoetkies

Natuurhistorisch Museum Naturalis is genomineerd wegens de „effectieve publieksbenadering en de geslaagde presentatie”. Het museum heeft sinds een jaar of twee zogeheten ‘Doe en ontdek’ ruimtes. Bezoekers kunnen hier objecten als huiden, veren of botten uitzoeken en meenemen naar de tentoonstellingsruimte. „Kinderen gaan op pad met bijvoorbeeld een mammoetkies of krokodillenhuid en een onderzoekskaart”, zegt Susanne van Straaten, communicatieadviseur van het museum. „Ouders begeleiden de zoektocht.” In een andere ruimte in het museum kun je het skelet van een geit in elkaar puzzelen.

Om stemmen te trekken voor de Museumprijs, gaan medewerkers van Naturalis vanaf komend weekend met voorwerpen uit het museum de stad in. „Dan geven we voorbijgangers een mammoettand in de hand of een dinobot en vragen: wat ziet u?” zegt Van Straaten. Ze krijgen ook een flyer met het verzoek om op het museum te stemmen. De nominatie noemt Van Straaten „mooie reclame” en een goede manier om onder de aandacht te komen van een breed publiek. „Hoe meer mensen passie voor de natuur ontwikkelen hoe beter.”

Naturalis trok vorig jaar 268.000 bezoekers, van wie 132.000 kinderen. Het museum krijgt ruim 17 miljoen euro subsidie van het ministerie van OCW voor huisvesting en exploitatie. Net als bij andere rijksmusea wordt later dit jaar bekend hoe groot de bezuiniging zal zijn. „Onze korting is niet anders dan die van andere musea”, verwacht Van Straaten.