Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ombudsman: procedure benoeming vicepresident RvS transparanter

Foto NRC / Roel Rozenburg

De overheid moet meer openheid geven over de politieke invloed bij de benoeming van de vicepresident van de Raad van State. Dat vindt de Nationale ombudsman. Hij roept het kabinet op met de Tweede Kamer in gesprek te gaan over de procedures bij politieke benoemingen.

Ombudsman Brenninkmeijer vindt dat in de aankondiging van een vacature moet staan wanneer en hoe een politieke afweging in de procedure wordt gemaakt. Aanleiding voor zijn aanbeveling is de onvrede over de gang van zaken rond de benoeming van Piet Hein Donner tot vicepresident van de Raad van State. Vijf sollicitanten hebben tegen de de ombudsman gezegd dat zij vinden dat de procedure “niet eerlijk en open was”. Brenninkmeijer wil daarom dat er meer openheid komt over de gang van zaken bij zo’n procedure.

‘Overheid moet open zijn over politieke keuzes bij benoemingen’

Op de benoeming van Donner tot vicepresident van de Raad van State was kritiek omdat hij zijn benoeming te danken zou hebben aan zijn goede en gerespecteerde positie binnen het CDA en het kabinet. Partijpolitieke belangen zouden bij de benoeming van doorslaggevende invloed zijn geweest. De ombudsman vindt dat het niet bij transparantie past dat politieke partijen achter de schermen invloed uitoefenen op de benoeming. Dat moet voortaan anders, vindt Brenninkmeijer. “De overheid moet er open over zijn bij welke benoemingen een politieke keuze meespeelt en waarom dit zo is”.

Brenninkmeijer vindt het belangrijk dat de benoemingsprocedure bij de Raad State in de toekomst transparanter verloopt omdat de vicepresident “boven de partijen moet kunnen functioneren, zelfs als het gaat om politieke benoemingen”. Terugtredend vicepresident Herman Tjeenk Willink zei onlangs in Buitenhof dat hij vindt dat de vicepresident van de Raad van State het beste op een transparante wijze kan worden benoemd. “Het is zeer de vraag of een open sollicitatie de juiste weg is voor dit soort functies”, aldus Tjeenk Willink.