Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuwe recordlening ECB aan Europese banken: 530 miljard euro

De Europese Centrale Bank heeft vandaag aan achthonderd banken ruim 530 miljard euro geleend voor een looptijd van drie jaar.

Het is de tweede keer dat de centrale bank een dergelijke omvangrijke lening heeft uitgegeven. Deze nieuwe instroom van geld moet het Europese financiële systeem stabiliseren en de Europese geldstromen tussen banken stimuleren. In december leende de ECB ook al 489 miljard uit onder dezelfde gunstige voorwaarden - met een historisch lage rente van 1 procent - aan 523 banken.

Volgens de president van de ECB, Mario Draghi, werd met de eerste grote leenoperatie een “grote kredietcrisis” voorkomen. De centrale bank hoopt nu opnieuw de dreiging van een nieuwe crisis te voorkomen, meldt persbureau Reuters.

Tegelijkertijd met de bekendmaking van de ECB kwamen de inflatiecijfers binnen de eurozone van januari naar buiten van Eurostat. Die bleken met 0,1 procent gedaald te zijn ten opzichte van december naar 2,6 procent. Morgen publiceert het bureau de cijfers van februari, als blijkt dat de inflatie nog verder gedaald is kan de ECB besluiten om de rente opnieuw te laten dalen. De ECB houdt volgende week haar maandelijkse vergadering. Verwacht wordt dat de centrale bank de rente ongewijzigd laat op een procent.