New York Times biedt JPMorgan kans voor open doel

Topman Jamie Dimon van JP Morgan vertelt graag hoeveel geld mediabedrijven kwijt zijn aan salarissen om de kritiek op de bankiersbonussen te pareren. Nu heeft The New York Times hem een gouden kans gegeven het onderwerp opnieuw ter sprake te brengen tijdens de Beleggersdag die zijn firma gisteren hield. Het wereldberoemde dagblad betaalt zijn vroegere bazin Janet Robinson dit jaar 4,5 miljoen dollar (3,34 miljoen euro) voor een part-time adviseurschap. Dat is buitensporig genoeg om zelfs op Wall Street tot gefronste wenkbrauwen te leiden.

Footnoted, de publicatie van Morningstar die overal bovenop zit, bracht maandag de volledige details van haar lucratieve contract, dat de Times vorige week aan de toezichthouder had geopenbaard. Op grond van deze overeenkomst hoeft Robinson maar 15 uur per maand te werken. Uit de documentatie voor de toezichthouder blijkt dat ze haar gage zelfs zal incasseren als ze niet komt opdagen.

Maar laten we aannemen dat ze haar beste beentje zal voorzetten. Dat betekent dat ze dan 25.000 dollar per uur verdient. Een ervaren verslaggever bij de krant verdient slechts zo’n 1.778 dollar per week, volgens schattingen voor 2010 die op about.com zijn gepubliceerd. Sindsdien is dat waarschijnlijk niet veel meer geworden. Het komt neer op 44 dollar per uur bij een 40-urige werkweek. Op z’n minst zal Robinson dus ongeveer 560 maal zo veel verdienen als een verslaggever, nog vóórdat andere douceurtjes zijn meegerekend, die het hele pakket op ruim 21 miljoen dollar doen uitkomen.

Dat is een enorme beloning voor heel weinig werk – en des te meer voor een bedrijf dat nog steeds in grote problemen verkeert. The New York Times heeft gerapporteerd dat de advertentie-inkomsten het afgelopen kwartaal met 7,1 procent zijn gedaald. Zowel de gedrukte editie als de online-versie van de krant werden hierdoor getroffen. De beurskoers is de afgelopen vijf jaar met ruim 70 procent gedaald.

Bankiers hebben terecht een forse portie kritiek te verwerken gekregen wegens hun bonussen van miljoenen dollars. De salariëring van Wall Street-functionarissen laat zich niet goed vergelijken met die van journalisten – niet in de laatste plaats omdat journalisten niet te hulp worden geschoten door de belastingbetaler. Maar The New York Times heeft zichzelf zojuist tot een makkelijk doelwit gemaakt. Dimon zal dit gebaar wel kunnen waarderen.

Vertaling Menno Grootveld

    • Agnes T. Crane