Miljonairs zijn ordinaire oplichters

Man on a Ledge. Regie: Asger Leth. Met: Sam Worthington, Elizabeth Banks, Jamie Bell, Ed Harris. In: 56 bioscopen.

Er staat een keurig geklede man op de richel van een hoge verdieping van een hotel. Wie is hij? Waarom wil hij zelfmoord plegen? Twee vragen waarop niet alleen de toeschouwer, maar ook de politie graag antwoord wil.

In flashbacks hebben we dan al kunnen zien dat Nick, de man op de richel, een voormalig politieman is die in de gevangenis werd gegooid maar daaruit ook weer is ontsnapt. Hij moest brommen omdat hij een dure diamant zou hebben verduisterd van een tycoon voor wie hij werkte als lijfwacht. Of deze beschuldiging klopt, is natuurlijk zeer de vraag. Terwijl een politieagente Nick van springen poogt te weerhouden, zijn er aan de overkant van het hotel activiteiten gaande die het daglicht niet kunnen verdragen.

Wie zijn verstand uitzet, ziet een redelijk spannende film. Eentje waarin een minutieus gefilmde, zenuwslopende inbraak de adrenaline opstuwt en duidelijk wordt dat de ironische uitspraak ‘van je familie moet je het hebben’ ook serieus opgevat kan worden.

Man on a Ledge is geen film die geloofwaardigheid hoog in het vaandel heeft. Ook leidt het weinig twijfel wie er gelijk heeft als het om Nicks onschuld gaat: Nick of de vermogende zakenman. Zodra de door Ed Harris gespeelde tycoon zijn mond opendoet, wordt duidelijk wie de slechterik is. Miljonairs zijn in deze moeilijke tijden nou eenmaal geen aantrekkelijke rolmodellen meer maar ordinaire oplichters, zoals vorig jaar ook al bleek in de diefstalkomedie Tower Heist.

    • André Waardenburg