Lutz Jacobi: ik moet er nú inkletsen

Vrij onverwachts stelde Lutz Jacobi zich gisteren als laatste kandidaat voor het PvdA-leiderschap. „Er was wat druk uit het noorden.”

Lutz Jacobi is zonder twijfel de meest ontspannen kandidaat voor het partijleiderschap van de PvdA. Ze parkeert haar gammele stadsfiets, neemt de felicitaties in ontvangst van fractiegenoot Khadija Arib – „stoer wijf ben je” – en legt haar medewerker uit waarom ze zich op het laatste moment kandidaat stelde: „Er was wat druk uit het Noorden, het moesten niet alleen Randstedelingen zijn.” De medewerker sust lachend: „Ze bijten niet, hoor.” Dan is Lutz Jacobi klaar voor het interview.

Waarom zou u een goede partijleider van de Partij van de Arbeid zijn?

„Ik ben in ieder geval een ex-leidinggevende, van een paar honderd medewerkers van de GGD. Ik hou van leiding geven. En ik vind dat de politiek veel zakelijker kan. Terwijl het land uit elkaar valt, houdt de politiek belangrijke ontwikkelingen tegen. Bij de zorg, op de woningmarkt. De arbeidsmarkt is zo ziek als een hond. Ik wil voor al deze dingen een nationaal akkoord tussen gelijkgestemde partijen. We moeten de welvaart niet laten lopen.

„Mensen zijn spuugzat van de politiek. Al die mooie verhalen waar nooit iets van terechtkomt. Ik ben rechttoe, rechtaan, en hou van wat humor. Je kan wel aan de zijlijn blijven staan, maar ik dacht: ik moet er nú inkletsen.”

U zou kansloos zijn.

„Ja, dat zeiden de Volkskrant en de chef van jullie Haagse redactie op jullie website, toch? Ik hoop dat hij geen gelijk heeft. Maar hij trok zijn conclusie zo snel dat hij er vast niet lang over heeft nagedacht. Dat stelt mij gerust.

„Het kan best kloppen dat ik landelijk onbekend ben. Maar de leden kiezen, en zij kennen mij goed. Ik sta misschien niet in landelijke kranten, maar wel een paar keer per week in de regionale. Ik denk dat ik een serieuze kandidaat ben.”

Helpt het dat u vrouw bent?

„Zou kunnen. Sommige mensen stemmen graag op een vrouw. Ik hoop vooral dat ze mijn visie steunen.”

Een PvdA-leider moet zich tegen Geert Wilders kunnen verweren. Kunt u dat?

„Ik ben een warmbloedig mens. Ik sta waarvoor ik sta, met een hart vol vuur. Wie me in de weg staat, moet worden bewerkt. Kom maar op. Maar weet je, waarom zou je elkaars vijanden moeten zijn? Als hij sociaal-democratische waarden steunt, dan is er geen enkele reden om hem uit te sluiten. We stemmen nu ook echt niet al hun ideeën weg in de Kamer. We moeten niet zo spastisch doen.”

    • Derk Stokmans