'Leger in offensief tegen oppositie in Homs'

Syrische regeringstroepen hebben vanochtend volgens activisten een grondaanval gelanceerd op de opstandige wijk Baba Amro in Homs, die al meer dan drie weken zwaar wordt gebombardeerd. Een andere bron meldde dat in de wijk honderden rebellen van het Vrije Syrische Leger standhouden. In Baba Amro zitten enkele westerse journalisten vast.

Activisten zeggen dat al honderden burgers zijn gedood bij de beschietingen van Homs, maar van de cijfers is geen onafhankelijke bevestiging.

De Verenigde Naties meldden gisteren dat in heel Syrië sinds de opstand vorig jaar maart begon meer dan 7.500 burgers zijn gedood bij de pogingen van de autoriteiten de protesten te onderdrukken. „Er zijn geloofwaardige berichten dat het dodental nu vaak honderd burgers per dag overschrijdt, onder wie veel vrouwen en kinderen”, zei de onder-secretaris-generaal voor politieke zaken, Lynn Pascoe, in de Veiligheidsraad in New York. De Syrische regering berichtte in december dat „gewapende terroristen” sinds maart meer dan 2.000 militairen en politiemannen hadden gedood. Milities van het Vrije Syrische Leger hebben de afgelopen maanden toenemend de strijd aangebonden met het leger en de politie.

Frankrijk meldde gisteren dat de Veiligheidsraad werkt aan een nieuwe resolutie over Syrië, waarin de escalerende humanitaire problemen als gevolg van Assads militaire aanpak centraal staan. Op die manier probeert men een nieuw veto te voorkomen van Rusland en China en alsnog Assad te isoleren. Rusland, wapenleverancier van Assad, beschuldigt het Westen van eenzijdigheid door alleen het regime voor het geweld verantwoordelijk te stellen. Een eerdere resolutie, die impliciet opriep tot Assads aftreden, stuitte daarom op een veto.

Rusland zou hebben aangegeven een resolutie te kunnen steunen die zich exclusief richt op de humanitaire crisis. Maar Arabische en westerse diplomaten zeiden dat dat weer voor hen onaanvaardbaar is, en dat de tekst ook moet aangeven dat Assad verantwoordelijk is voor de crisis.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei gisteren in de Senaat dat Assad door het geweld dat hij ontketent past in de definitie van oorlogsmisdadiger. Maar ze ging niet zover de internationale gemeenschap op te roepen hem voor het Internationaal Strafhof aan te klagen. Zo’n stap, zei ze, „beperkt de opties om leiders misschien te overreden om afstand te doen van de macht”. De gedode Libische leider Gaddafi werd in juni, vier maanden na het begin van de opstand tegen zijn regime, wel door het Strafhof aangeklaagd. (Reuters, AP, AFP)