Kruitberg hole

Een in aristocratie gespecialiseerde rechtsfilosoof kan zijn fatsoen dus ook al dreigend met een paar stevige vuisten aan de man brengen (Andreas Kinneging die Rutger Castricum – ach, laat ook maar).

En om in dit magnifieke deel van onze westerse beschaving door te dringen, bekwaamt de nietsvermoedende jeugd van de Amsterdamse Bijlmer zich vol overgave in de golfsport. Achter flatgebouw de Kruitberg, om precies te zijn. Onder het beton van metrostation Kraaiennest, naast een vervallen atletiekbaan met gaten, leren tientallen kinderen op een klein stukje gras ernstig balletjes slaan. Iedere woensdag en zaterdag.

Neem Nora Akorny. Tien jaar oud en een groot talent. Toen haar golftrainer haar vertelde hóé goed ze was, is Nora daar zo van geschrokken dat ze ermee ophield: zij, talent voor zoiets? Dat kon niet waar zijn. Maar Nora is terug.

De golftrainer heet Chris Ogan. In Nigeria was hij een caddy, in Amerika werd hij gecertificeerd trainer. Toen belandde hij in Amsterdam-Zuidoost, waar hij kinderen zag die hun stadsdeel zelden verlaten. Golf, vertelt hij ze, kan je later in alle lagen van de maatschappij introduceren.

Ogan vond een bondgenoot in Victor Helmich, interim-manager uit Amsterdam-Zuid. Helmich helpt K-zone, een sportvoorziening voor de Bijlmerjeugd, om geld binnen te halen. Hij vraagt zijn golfende kennissen wel eens om ook eens naar de Bijlmer te komen. Maar die zijn bijna altijd ‘verhinderd’.

Rabbi Assante (12) komt op een drafje aan. Hij speelt ook voetbal, maar golf past echt bij hem. Golf is rustiger. Hij houdt van rust.

Vlakbij is een echte golfclub: Olympus, richting Abcoude. Met een prachtige baan en uitstekende, betaalbare golfles voor kinderen. Maar niemand vindt het een goed idee om daar met tien zwarte jongetjes tegelijk te komen aanzetten. Dan worden mensen zenuwachtig.

Ook de kinderen zelf. Bijlmerkinderen gaan dus pas naar Olympus, druppelsgewijs, nadat zij hun golfvaardigheidsbewijs al bij de Kruitberg hebben gehaald. Pas als ze zeker weten dat ze op de golfclub niet afgaan.

Golf, zegt Shaqiendro Thompson (8) vol ontzag, is wel een klein beetje moeilijk. Een paar kinderen zijn al lid van Olympus. Dat wordt vaak en trots herhaald.

Victor Helmich lobbyt nu voor een semipermanente Bijlmergolfbaan. Hij liet een prachtig kaartje drukken, waarop alle holes met naam en uitleg tussen de flats zijn getekend. Zoals de ‘Kruitberg hole’: daar crashte twintig jaar geleden het vrachtvliegtuig van El Al.

Bij de Nederlandse Golf Federatie weten ze intussen dat kinderen als Nora Akorny en Rabbi Assante en Shaqiendro Thompson bestaan. Dat is alvast meer dan toen. Nu nog een echt golftoernooitje, zegt Victor Helmich. Het hoeft niet groots, gewoon met een paar spelers van andere clubs. Mensen met het fatsoen om ook hier eens op te dagen.

Dus golft Kinneging misschien? Castricum?

    • Margriet Oostveen