Kortkolom sport

Van Veldhoven stopt na seizoen als coach Roda

Rotterdam. Harm van Veldhoven stopt aan het eind van dit seizoen als trainer van Roda JC. Dat heeft de Limburgse voetbalclub vanochtend bekendgemaakt. Roda JC wilde verder met de Nederlandse Belg, maar hij verkiest een „nieuwe uitdaging”, zo meldt de website van de club. Van Veldhoven (49) is momenteel in de Nederlandse eredivisie de trainer die het langst bij één club zit. Hij is sinds november 2008 in dienst van Roda. Onder zijn leiding haalde de club vorig jaar een zesde plaats, maar de Limburgers plaatsten zich in de play-offs niet voor Europees voetbal. Momenteel staat Roda negende. Technisch-directeur Gerard Wielaert stelt op de website van de club dat „de samenwerking beide partijen veel goeds heeft gebracht”. Van Veldhoven laat optekenen dat hij „in Kerkrade altijd veel respect [heeft] gevoeld. We hebben samen prachtige prestaties neergezet”. Eerder trainde hij in België de clubs FC Brussels, Cercle Brugge en Germinal Beerschot. (NRC)

Britse bokser Chisora gestraft na wangedrag

Rotterdam. De Britse bokser Dereck Chisora is gisteren voor onbepaalde tijd geschorst door wereldboksbond WBC. De zwaargewicht dankt de straf aan „een van de zwaarste vergrijpen ooit door een profbokser”, aldus de WBC. Chisora ging eerder deze maand na zijn verloren titelgevecht met de Oekraïense wereldkampioen Vitali Klitsjko buiten de ring op de vuist met ex-prof en landgenoot David Haye. Tijdens een persconferentie voor het titelgevecht had Chisora al een klap uitgedeeld aan Klitsjko. (NRC)

Oud-speler FC Twente Majstorovic mist EK

Stockholm. De Zweedse international Daniel Majstorovic moet het komende EK voetbal missen. De oud-verdediger van FC Twente liep gisteren bij een training met het nationale elftal een zware knieblessure op. Majstorovic miste eerder dit seizoen acht weken competitievoetbal bij het Schotse Celtic wegens een gebroken jukbeen. Feyenoorder John Guidetti moest gisteren in Zweden de training verlaten met een blessure aan zijn heup. Die kwetsuur bleek later mee te vallen. Hij kan vanavond zijn debuut maken in het Zweedse elftal dat tegen Kroatië oefent.

(Novum)

Rotterdam kandidaat Jeugd Spelen in 2018

Rotterdam. Rotterdam heeft zich kandidaat gesteld voor de Jeugd Olympische Spelen in 2018. De Jeugd Spelen zijn pas in 2010 door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geïntroduceerd. Het is bedoeld voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Singapore had in 2010 de primeur van de Zomerspelen. Afgelopen winter werden in het Oostenrijkse Innsbruck de eerste Winterspelen gehouden. Rotterdam heeft meer dan een half jaar om een bid uit te werken. De inleveringsdatum is 15 oktober. Rotterdam wil de plannen deze zomer al openbaar maken. In januari 2013 stelt het IOC shortlist samen en in juni 2013 bepaalt het IOC zijn keus. (NRC)

Michaëlla Krajicek naar tweede ronde Mexico

Acapulco. Michaëlla Krajicek heeft zich vannacht geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Acapulco. De Nederlandse tennisster won in Mexico in de eerste ronde van de Roemeense Alexandra Cadantu: 7-5, 3-6 en 6-3. In de tweede ronde treft Krajicek de als achtste geplaatste Italiaanse Alberta Brianti die te sterk was voor de Française Alize Cornet. Krajicek is bezig aan een goede periode. Ze bereikte vorige week in Memphis al de kwartfinales. Ze nadert op de wereldranglijst de top zeventig. (NRC)