Kort nieuws economie

Winst van Vopak groeit ondanks investeringen

Rotterdam. Ondanks meer investeringen en een verlaging van de opslagcapaciteit heeft Vopak (3.900 werknemers) vorig jaar meer omzet en winst geboekt. Het bedrijf uit Rotterdam, dat wereldwijd gespecialiseerd is in de tijdelijke opslag van vloeibare stoffen als gassen, olieproducten en chemicaliën, heeft weinig last van de krimpende economie in Nederland. Op een 6 procent hogere omzet van 1,2 miljard euro behaalde het bedrijf een 4 procent hogere winst van 284 miljoen euro. Inclusief de boekwinst op een verkocht bedrijfsonderdeel steeg de winst met de helft. Vopak bezit ruim 80 terminals in 31 landen en profiteert van de „geografische onbalans” tussen de productie- en consumptieplek. (NRC)

Winst ASR keldert door nasleep woekerpolissen

Rotterdam. Verzekeringsbedrijf ASR, volledig in overheidshanden, heeft vorig jaar een winst behaald die eenderde lager is dan in 2010. Dat is een direct gevolg van de compensatie van in het verleden verkochte woekerpolissen. Het bedrijf is optimistisch en keert 40 procent van de winst van 212 miljoen euro aan aandeelhouders uit. Inmiddels heeft ASR zijn klanten voor 300 miljoen euro gecompenseerd. De verzekeraar heeft op eigen initiatief al circa 80 procent van zijn klanten benaderd om een regeling te treffen voor beleggingsverzekeringen. (NRC)

Goed jaar voor Twents textielbedrijf TenCate

Rotterdam. Textielbedrijf TenCate heeft opnieuw een goed jaar achter de rug. In 2011 steeg de omzet met 16 procent, tot 1,1 miljard euro. De winst steeg met bijna eenderde, tot 58,7 miljoen euro. Daarmee liggen omzet en winst op een „recordniveau”, zo liet bestuursvoorzitter Loek de Vries in een toelichting op de jaarcijfers weten. TenCate maakt onder meer beschermend textiel voor het Amerikaanse leger. (NRC)