Kort nieuws Buitenland

Turkije blij na censuur Franse genocidewet

Istanbul. De Turkse regering heeft met instemming gereageerd op de afwijzing door de Franse Constitutionele Raad van een wet die het ontkennen van de Armeense genocide strafbaar maakt. Volgens de raad druist de wet in tegen de grondwet en de daarin verankerde vrijheid van meningsuiting. De Franse president Nicolas Sarkozy belooft een nieuwe wet die rekening houdt met de bezwaren van de Constitutionele Raad. De kwestie belastte de relaties tussen Frankrijk en Turkije al enige maanden. (NRC)

Rechters stappen op uit ngo-proces Egypte

Kairo. Alle drie de rechters hebben zich gisteren teruggetrokken uit het proces tegen 43 medewerkers, onder wie zestien Amerikanen, van mensenrechten- en democratiseringsorganisaties (ngo’s). De zaak heeft de relaties tussen Egypte en de Verenigde Staten onder zware druk gezet. De beklaagden worden beschuldigd van het gebruik van buitenlands geld om onrust aan te moedigen in Egypte. Een van de rechters zei dat „de rechtbank zich ongemakkelijk voelt” bij de behandeling van de zaak. Hij gaf geen verdere uitleg. (AFP, AP)

Deense marine doodt gijzelaars bij Somalië

Kopenhagen. Twee gijzelaars zijn om het leven gekomen bij een actie van de Deense marine tegen Somalische piraten, die een vrachtschip hadden gekaapt in de Indische Oceaan. Dat heeft een woordvoerder van de Deense marine gisteren bekendgemaakt. Zestien gegijzelde bemanningsleden van het schip werden bevrijd. Ook hebben de Deense mariniers zeventien piraten gevangengenomen. De piraten gebruikten het vrachtschip als een moederschip, van waaruit ze in kleine bootjes andere schepen aanvielen. (AP)

Oeigoeren gedood bij gevechten met politie

Peking. In het noordwesten van China zijn twaalf mensen gedood in een conflict tussen de Oeigoeren, een islamitische minderheid in het gebied, en de Chinese politie. De staatsmedia berichtten dat Oeigoerse „terroristen” tien mensen doodden met messen, waarop de politie twee van hen doodschoot. Volgens een buitenlandse Oeigoerse belangengroep liep een protest van de lokale bevolking tegen repressie uit op geweld. In de Xinjiang regio hebben vaker dodelijke botsingen tussen de Oeigoerse bevolking en de politie plaats. (AP)

25 vermeende hackers Anonymous

opgepakt

Parijs. Vijfentwintig mensen die ervan verdacht worden lid te zijn van de hackersgroep Anonymous zijn opgepakt in Europa en Zuid-Amerika. Dat heeft Interpol gisteren in een statement gezegd. Arrestaties werden uitgevoerd door de nationale politie in Argentinië, Chili, Colombia en Spanje onder leiding van Interpol. De arrestanten, tussen 17 en 40 jaar oud, worden ervan verdacht cyberaanvallen te hebben gepland tegen onder andere het Colombiaanse ministerie van Defensie, presidentiële websites en verschillende bedrijven. (AP)

Menselijke resten 9/11 per abuis op vuilstort

Washington. Tegen de regels in zijn lichaamsresten van slachtoffers van de aanslagen van 9/11 afgevoerd naar een vuilnisbelt. Dat bleek gisteren uit een rapport van het Pentagon waarin meer fouten worden opgesomd van het mortuarium op de luchtmachtbasis in Delaware. De niet-identificeerbare lichaamsresten waren gecremeerd voordat ze via een onderaannemer naar de vuilstort gingen. Het materiaal was afkomstig uit de twee gekaapte vliegtuigen die waren neergestort op het Pentagon en in een veld in Pennsylvania. (BBC)