Kinderen wanen zich op het dek van een schip

Het Scheepvaartmuseum, dat vorig jaar oktober na een renovatie heropende, kent volgens de jury „een indrukwekkende uitvoering van de presentatie en een bijzondere entourage”. Directeur Willem Bijleveld noemt de nominatie „heel logisch”. „We zijn een van de leukste musea voor jongeren en we hebben specifieke exposities voor verschillende leeftijdsgroepen.”

Zo is er ‘Zie je in de Gouden Eeuw’ voor middelbare scholieren, terwijl lagereschoolleerlingen kunnen gaan naar ‘Het verhaal van de walvis’, een expositie die uitlegt hoe er door de jaren heen steeds anders naar de walvis werd gekeken. En voor kinderen tot zes jaar is er ‘Matje & Roosje en Circus Zee’, waar ze zich kunnen verkleden en zich eerst in een onderwaterwereld wanen en daarna op het dek van het schip.

Het museum heeft een kinderdirecteur, dit jaar de elfjarige Lisa van Dam, die de belangen van kinderen behartigt; van advies over de exposities tot het kindermenu. Het museum trok sinds de heropening 230.000 bezoekers, van wie eenderde kind.

Het Scheepvaartmuseum ontvangt nu aan subsidie van het Rijk jaarlijks 5,5 miljoen voor huisvesting en 3,8 miljoen voor de exploitatie. „Uiteraard hopen we dat we niet gekort worden, maar de verwachting is dat we 5 procent minder subsidie zullen ontvangen”, zegt Mariken Lamberts, marketingadviseur van het museum. Het museum heeft 40 procent eigen inkomsten, uit onder meer kaartverkoop, sponsoring en evenementen.